Gazas barn sliter med mareritt og traumer

Flere hundre palestinske barm er såret av israelske soldater under demonstrasjoner på Gazastripen de siste ukene. Foto: AP / NTB scanpix
Flere hundre palestinske barm er såret av israelske soldater under demonstrasjoner på Gazastripen de siste ukene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Seks av ti barn på Gazastripen sliter med traumer og opplever frykt, angst, stress og mareritt, viser en undersøkelse fra Flyktninghjelpen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 50 ubevæpnede palestinere er skutt og drept av israelske soldater under demonstrasjoner på Gazastripen siden mars, blant dem flere barn.

Hundrevis av barn er også blant de nærmere 8.000 som er såret under demonstrasjonene, mange av dem skutt på langt hold av israelske skarpskyttere og skadd for livet.

– Barn som lever på Gazastripen opplever et uvanlig høyt nivå av såkalte traume-mareritt. Barna viser også tegn til forverret psykososial tilstand i kjølvannet av Israels voldelige reaksjoner mot demonstrasjonene på Gazastripen, slår Flyktninghjelpen fast.

Stadig flere

56 prosent av barna slet i mars med traume-mareritt, og noen uker senere var andelen økt til 60 prosent, viser en undersøkelse hjelpeorganisasjonen har gjort blant barn i den okkuperte enklaven.

Flyktninghjelpen har også intervjuet rektorer ved 20 skoler på Gazastripen, og de forteller at stadig flere barn har åpenbare symptomer på posttraumatiske stresslidelser, som frykt, angst, stress og mareritt.

Rektorene forklarer de høye nivåene av stresslidelser og lav konsentrasjon blant elevene med de voldelige reaksjonene på demonstrasjonene den siste tiden.

Aktuelt: USA: Israel forbereder seg på åpen krig mot Iran i Syria

Ulykkelige

– Barn som har mareritt, blir mer utålmodige på skolen, mer ulykkelige og de klarer ikke å konsentrere seg i timene, sier lederen for Flyktninghjelpens utdanningsprogram på Gazastripen, Asa’d Ashour.

Flyktninghjelpen tilbyr psykososial støtte til barn og opplæring av lærere på Gazastripen, gjennom et program utviklet i samarbeid med Universitetet i Tromsø.

– Blant barna vi jobber med, fortsetter marerittene i måneder og år etter hendelsen og volden som forårsaket dem, forteller professor Jon-Håkon Schultz, som har vært med på å lede Flyktninghjelpens program blant barn på Gazastripen side 2012.

– Den pågående krisen bringer tilbake tidligere traumer og er en direkte trussel mot barnas mentale helse og utvikling, sier han.

Aktuelt: Abbas ber om at palestinske barn holdes unna Gaza-grensa

Mister sine kjære

– Volden barna er vitne til på Gazastripen kommer i tillegg til en allerede vanskelig situasjon som påvirker deres mentale helse negativt. Å leve under en blokade i elleve år, samt tre kriger, har berøvet mange barn for venner og nære slektninger, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Nå må de nok en gang oppleve frykten for å miste sine kjære, når de ser flere og flere venner og slektninger bli drept eller skadd.

– Vi oppfordrer Israel til å stanse de dødelige angrepene på demonstrantene. De som står bak denne volden, må bli stilt til ansvar, sier Egeland.

Aktuelt: Abbas beklager holocaust-uttalelse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden