Massedemonstrasjon mot Macron

Demonstranter med et banner der det står «Fest hos Macron», marsjerte gjennom gatene i Paris lørdag i protest mot presidentens økonomiske reformer. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstranter med et banner der det står «Fest hos Macron», marsjerte gjennom gatene i Paris lørdag i protest mot presidentens økonomiske reformer. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tusenvis av mennesker demonstrerte i Paris lørdag i protest mot president Emmanuel Macron og hans politiske og økonomiske reformer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstkommende mandag er det ett år siden Macron vant presidentvalget, og demonstrantene ropte slagord mot presidenten i protestaksjonen, som hadde fått navnet «Fête à Macron» (Fest hos Macron).

Nærmere 40.000 mennesker deltok i demonstrasjonstoget i Paris, som gikk fra Operaen til Bastille-plassen. Og noen av slagordene var «Ned med de rikes president», «Nei til et sosialt statskupp» og «For den sjette republikk».

Det største demonstrasjonstoget var i den franske hovedstaden, men også i byer som Toulouse og Bordeaux var det lignende protestaksjoner.

Demonstrasjon ble arrangert av venstrepartiet La France Insoumise (Det opprørske Frankrike), som på forhånd hadde oppfordret deltakerne til å være blide og i festhumør, blant annet for å unngå opptøyer og sammenstøt med politiet.

Les også: May, Merkel og Macron mener EU må være klar til å reagere på amerikansk toll

Frykter mer bråk

Om lag 2.000 politifolk var satt inn for å hindre nye opptøyer under lørdagens demonstrasjon og for å forsøke å forhindre en gjentakelse av bråket 1. mai, da over 1.000 anarkister infiltrerte 1. mai-markeringen i Paris og satte fyr på flere biler og butikker.

– Vi har all grunn til å tro at bråkmakerne vil forsøke å slå til igjen lørdag, sa en talsmann for myndighetene i forkant av lørdagens demonstrasjon.

Les også: Macron med varmt forsvar av internasjonalt samarbeid

Lammet av streiker

Frankrike har vært rammet av omfattende streiker og demonstrasjoner de siste månedene, rettet mot Macrons økonomiske politikk og arbeidsreformer.

En av arrangørene av lørdagens protestaksjon, LFI-politikeren François Ruffin, sa tidligere denne uken at «Vel vant Macron valget. Men demokrati betyr ikke å stenge alt i fem år».

– Folk har rett til å utfordre ham, påpeker Ruffin.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden