Trump om London-sykehus: – Som en krigssone

VIDEO: – Kniver, kniver, kniver, sa Trump under sin tale på NRA-konferansen, da han snakket om London.

– De sier det er like ille som et militærsykehus i en krigssone. Kniver, kniver, kniver, sier president Donald Trump om London, i et forsvar for skytevåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ja, det stemmer, de har ikke skytevåpen, de har kniver, og i stedet er det blod overalt på gulvet i dette sykehuset, sa president Trump i en tale til den amerikanske våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA) i Dallas.

– De sier det er like ille som et militærsykehus i en krigssone. Kniver, kniver, kniver, sa Trump, mens han gjorde bevegelser med armen for å illustrere knivstikking.

Les også: London rystes av drap

Vold

London har opplevd en økning av drap de siste månedene – der både kniver og skytevåpen har vært involvert.

Trump sa han hadde lest en artikkel om et sykehus i London, men trolig er det hentet fra en artikkel i Daily Mail som siterer et radiointervju fra BBC med kirurgen Martin Griffiths ved Royal London Hospital i London, som sa at kolleger som hadde vært i militæret sammenlignet arbeidet ved sykehuset med å være ved et sykehus i Afghanistan.

Martin P. Griffiths svarte i går selv på Twitter med å invitere Trump til sykehuset: «Jeg inviterer gjerne Trump til mitt (prestisjefylte) sykehus for å møte ordføreren og politisjefen vår for å diskutere vår suksess i å redusere vold i London.»

Kriminolog Marian Fitzgerald ved Universitetet i Kent sier det stemmer at det har vært en økning i knivdrap i London, men at dette ikke har noe med debatten om skytevåpen å gjøre.

– Det er bare politisk beleilig i en tale til våpenlobbyen å forsøke å dra de sammenligningene. Hvis Trump trenger forsikringer; Han vil være mye tryggere i London enn hjemme, sier Fitzgerald til BBC.

Trump skal etter planen besøke Storbritannia 13. juli i år.

Reaksjoner fra overlevende etter Florida-massakren: Du gjør meg kvalm

Støttes av lobbyister

Debatten om våpenlovene i USA er et stadig tilbakevendende tema, og fikk en ny kraft etter skolemassakren i Parkland i Florida i februar, da 17 mennesker, de fleste ungdommer, ble drept. Det førte til massedemonstrasjoner med krav om skjerping av våpenlovene.

Like etter angrepet erklærte Trump at tiden var moden for å ta et slags oppgjør med NRA. Men han dempet ordbruken kort tid etterpå. Nå er forsiktige forslag til innstramming, blant annet heving av aldersgrensen, skjøvet over til en kommisjon for nærmere utredning.

Donald Trumps valgkampanje fikk 30 millioner dollar fra våpenlobbyistene før presidentvalget i 2016.

Les også: Kan Australias suksess overføres til USA? Slik fjernet Australia våpnene

Artikkelen ble først publisert av Dagsavisen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden