«Skyggekrigen» tilspisses:

New York Times: – Amerikanske spesialstyrker til Jemen-konflikten

VIDEO: Dette er Jemen-konflikten.

Amerikanske spesialstyrker har i all hemmelighet bistått Saudi-Arabia i krigen mot sjiaopprørere i nabolandet Jemen siden desember, melder New York Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigen i Jemen

  • Republikk på Den arabiske halvøy, med anslagsvis 29 millioner innbyggere.
  • En USA-støttet regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana’a i september 2014.
  • Houthi-opprørerne støttes av Iran, USA-allierte Saudi-Arabias rival i regionen.
  • Saudi-Arabia søker å få president Abdu Rabbu Mansour Hadi gjeninnsatt.
  • Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført flere tusen flyangrep i Jemen. Alle parter i konflikten anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

(Kilder: NTB, AFP, FN)

Siden den brutale borgerkrigen i Jemen brøt ut i 2015 har det amerikanske militæret søkt å markere en viss avstand. En saudi-ledet koalisjon kjemper mot opprørsgrupper støttet av Iran.

New York Times avslører denne uken at en gruppe amerikanske spesialsoldater, Green Berets, i desember ankom Saudi-Arabias grense til Jemen.

Skjermdump fra Anssarullah Military Media Center, offentliggjort 11. april 2018, viser oppskytningen av et ballistisk missil fra ukjent sted i Jemen. Scanpix/AFP.
Skjermdump fra Anssarullah Military Media Center, offentliggjort 11. april 2018, viser oppskytningen av et ballistisk missil fra ukjent sted i Jemen. Scanpix/AFP.

– USA og Storbritannia har vært temmelig dypt involvert i denne krigen fra første stund. Det gir mening av USA ønsker å gi en av sine viktigste allierte i regionen støtte for å hindre rakettangrep over grensen, sier Jemen-analytikere Adam Baron ved tenketanken European Council on Foreign Relations til Vice News.

I 2015 begynte en koalisjon av arabiske land under Saudi-Arabias ledelse å bombe Houthiene i Jemen, som har svart med raketter.

I løpet av de første fire månedene i år avfyrte Houthiene over 30 missiler mot Saudi-Arabia, inkludert mot hovedstaden Riyadh drøye 900 km fra grensen. Dette tilsvarer samlet antall missiler i hele 2017.

Green Berets er en enhet i spesialstyrkene til den amerikanske hæren, og driver ikke-konvensjonell krigføring som sabotasje, overfall, rekognosering og anti-terror.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Green Berets fra den amerikanske hæren under spesialstyrke-øvelsen «Emerald Warrior» i Florida 22. april 2015. Arkiv/illustrasjonsfoto: U.S. Air Force/ Tech. Sgt. Joshua J. Garcia /Released
Green Berets fra den amerikanske hæren under spesialstyrke-øvelsen «Emerald Warrior» i Florida 22. april 2015. Arkiv/illustrasjonsfoto: U.S. Air Force/ Tech. Sgt. Joshua J. Garcia /Released

«Proxy-krig»?

Det oljerike kongedømmet Saudi-Arabia er en nær alliert av USA i regionen. Houthi-opprørerne i Jemen støttes av erkerivalen Iran, og konflikten betraktes av mange som en stedfortrederkrig mellom Saudi-Arabia og Iran.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley ved siden av restene av det som skal ha vært en iransk rakett, skutt mot Saudi-Arabia fra Houthi-kontrollerte områder i Jemen. Washington 14. desember 2017. Scanpix/AP.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley ved siden av restene av det som skal ha vært en iransk rakett, skutt mot Saudi-Arabia fra Houthi-kontrollerte områder i Jemen. Washington 14. desember 2017. Scanpix/AP.

Etter et rakettangrep mot slutten av 2017 var nær å ramme hovedstaden Riyadh, ba Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman om at USA nok en gang skulle sende soldater for å bistå i kampen mot Houthiene.

Få uker senere var de 12 spesialsoldater fra Green Berets på plass ved grensen, ifølge New York Times’ opplysninger.

Siden 2015 har Houthi-opprørerne beskutt saudiarabiske byer med over 100 ballistiske missiler og andre typer raketter. Angrepene har vært rettet mot befolkningssentra, internasjonale flyplasser, militære installasjoner og oljeinfrastruktur i Saudi-Arabia.

Spesialsoldatene som nylig kom på plass bistår ifølge New York Times’ kilder lokale styrker med å lokalisere og ødelegge ballistiske missiler og oppskytningsramper Houthi-opprørerne bruker.

Les også: Desperat situasjon i Jemen etter tre års krig

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Anklager Iran

Amerikanske myndigheter har fordømt opprørerne, og anklager Iran for å støtte dem:

Et eksplosiv kamuflert som en stein, funnet i Jemen. Slike bomber, ofte plassert i veikanten, har likhetstrekk med dem den Iran-støttede Hizbollah-militsen i Libanon og opprørsgrupper i Syria og Irak benytter. Det kan være tegn på iransk innflytelse i produksjonen av disse våpnene, ifølge en rapport offentliggjort i mars 2018 av granskingsorganisasjonen Conflict Armament Research i sin rapport. Scanpix/AP/Tim Michetti/Conflict Armament Research.
Et eksplosiv kamuflert som en stein, funnet i Jemen. Slike bomber, ofte plassert i veikanten, har likhetstrekk med dem den Iran-støttede Hizbollah-militsen i Libanon og opprørsgrupper i Syria og Irak benytter. Det kan være tegn på iransk innflytelse i produksjonen av disse våpnene, ifølge en rapport offentliggjort i mars 2018 av granskingsorganisasjonen Conflict Armament Research i sin rapport. Scanpix/AP/Tim Michetti/Conflict Armament Research.

– Iran destabiliserer hele regionen, sa utenriksminister Mike Pompeo ved et besøk i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh søndag.

– Landet støtter stedfortreder-milits og terrorgrupper, og forsyner Houthi-opprørerne i Jemen med våpen, sa den nylig tiltrådte utenriksministeren.

I tillegg til truslene om å skrape atomavtalen fra 2015 har Trump-regjeringen lagt press på Iran som følge av borgerkrigen i Jemen. Spesialsoldater på bakken er likevel en eskalering av USAs «hemmelige kriger», satt i gang nærmest uten offentlig debatt i USA, skriver New York Times.

Iran medgir å støtte Houthiene politisk, men avviser at landet forsyner gruppen med våpen. Opprørsgruppen er ikke kjent for å operere utenfor Jemen, og er ikke klassifisert som terrorgruppe av amerikanske myndigheter.

Les også: Houthi-opprørerne arrangerte storstilt markering i Jemen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Røyk stiger over al-Qahira-slottet, som ble erobret av sjia-opprørere i 2015. En annen bygning i bakgrunnen eksploderer etter saudi-ledede flyangrep i byen Taiz i Jemen. Arkivfoto fra 21. mai 2015: Scanpix/AP.
Røyk stiger over al-Qahira-slottet, som ble erobret av sjia-opprørere i 2015. En annen bygning i bakgrunnen eksploderer etter saudi-ledede flyangrep i byen Taiz i Jemen. Arkivfoto fra 21. mai 2015: Scanpix/AP.

Røtter i «den arabiske våren»

Krisen i Jemen begynte da president Ali Abdullah Saleh ble kastet i 2012, under den såkalte «arabiske våren.» Han ble erstattet av visepresident Abed Rabbo Mansour Hadi, som raskt ble møtt av politisk motstand samt sjiamuslimske og ultrakonservative sunni-opprør. Sjiaopprørerne allierte seg med grupper lojale til Saleh, stormet hovedstaden Sana’a i 2014 og tok kontroll der tidlig i 2015, oppsummerer Newsweek. Gruppen kontrollerer også den strategisk viktige havnebyen Hodeida ved Rødehavet.

USAs ferske utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) i møte med Saudi-Arabias utenriksminister Adel Al-Jubeir (t.h.) i Riyadh 29. april 2018. Scanpix/EPA.
USAs ferske utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) i møte med Saudi-Arabias utenriksminister Adel Al-Jubeir (t.h.) i Riyadh 29. april 2018. Scanpix/EPA.

President Hadi var USAs viktigste partner mot terrorgrupper i Jemen, som «Al-Qaida på den arabiske halvøy».

Saudi-Arabia anklaget Houthi-opprørerne for å være iranske lakeier, og samlet en koalisjon av allierte arabiske land. Den USA-støttede regionale koalisjonen gikk i mars 2015 til krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen, og startet flyangrep i et forsøk på å gjenopprette Hadis makt. Koalisjonen har hjulpet lokale allierte å gjenvinne noe territorium, men konflikten virker i dag fastlåst, skriver Newsweek.

Hadis forgjenger, president Saleh, ble skutt og drept i desember under uklare omstendigheter.

Les også: Forsker: – Økt fare for at atomavtalen med Iran går dukken

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Houthi-tilhengere i en markering mot de saudi-ledede militæraksjonene i Jemen, 5. april 2018. Scanpix/EPA.
Houthi-tilhengere i en markering mot de saudi-ledede militæraksjonene i Jemen, 5. april 2018. Scanpix/EPA.

Deler etterretning

Green Berets deltar i en øvelse på Special Purpose Insertion Extraction, der formålet er å kunne sette soldater raskt inn og hente dem ut igjen fra terreng der helikopter ikke kan lande. Arkiv/Illustrasjonsfoto 2013: U.S. Army photo by Spc. Steven Young/Released
Green Berets deltar i en øvelse på Special Purpose Insertion Extraction, der formålet er å kunne sette soldater raskt inn og hente dem ut igjen fra terreng der helikopter ikke kan lande. Arkiv/Illustrasjonsfoto 2013: U.S. Army photo by Spc. Steven Young/Released

Ifølge et halvt dusin tjenestemenn fra militæret, Trump-administrasjonen, og diplomater fra europeiske og arabiske land New York Times har snakket med, driver spesialsoldatene i dag opplæring av saudisoldater langs grensen. De samarbeider tett med amerikanske etterretningsanalytikere i byen Najran sør i Saudi-Arabia, for å lokalisere steder der rakettene skytes opp fra Jemen.

USA bruker også overvåkingsfly langs grensen for å spore Houthienes våpen og oppskytningsramper, ifølge kildene.

Disse opplysningene later til å stå i strid med tidligere uttalelser fra forsvarsdepartementet Pentagon, som har sagt at amerikansk militær bistand til Saudi-Arabias aksjoner i Jemen er begrenset til å tanke fly, bistå med logistikk og dele etterretning.

Det er foreløpig ingen ting som tyder på at de amerikanske spesialsoldatene har krysset grensen til Jemen som del av det hemmelige oppdraget, presiserer New York Times. Likevel er det å sende bakkestyrker en eskalering av den vestlige militære bistanden.

Les også: Saudi-Arabia hardt ut mot Iran på toppmøte

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ved åstedet for et flyangrep i Sana'a i Jemen, 20. april 2018. Scanpix/Reuters.
Ved åstedet for et flyangrep i Sana'a i Jemen, 20. april 2018. Scanpix/Reuters.

Humanitær katastrofe

Over 10.000 mennesker er drept i krigen siden den brøt ut, ifølge Verdens helseorganisasjon. Over 50.000 er såret, og sivile utgjør flertallet av ofrene. Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt. FN og hjelpeorganisasjoner frykter også en massiv sultkatastrofe i Jemen. Over 22 millioner av landets 27 millioner innbyggere er avhengige av humanitær hjelp.

Omtrent i samme tidsrom som spesialsoldatene ankom ba president Trump sine allierte i Saudi-Arabia om å oppheve blokaden mot jemenittiske havner, for å sikre at forsyninger med basisvarer, medisiner og vann kunne nå frem til sivilbefolkningen, skriver The Independent.

Les også: Erna Solberg snakket med kongen av Saudi-Arabia

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UNDERERNÆRT: 25 år gamle Umm Mizrah med sønnen Mizrah på en vekt i sykehuset Al-Sadaqa i byen Aden sør i Jemen. Kvinnen, som er over 13 uker inne i et svangerskap, veide 38 kg. 17 måneder gamle Mizrah veide 5,8 kg, omkring halvparten av normal vekt for barn på hans alder. Scanpix/AP.
UNDERERNÆRT: 25 år gamle Umm Mizrah med sønnen Mizrah på en vekt i sykehuset Al-Sadaqa i byen Aden sør i Jemen. Kvinnen, som er over 13 uker inne i et svangerskap, veide 38 kg. 17 måneder gamle Mizrah veide 5,8 kg, omkring halvparten av normal vekt for barn på hans alder. Scanpix/AP.

Trump pleier båndene med Saudi-Arabia

Avisen beskriver spesialsoldatenes tilstedeværelse som eksempel på at samarbeidet mellom USA og Saudi-Arabia utvides under president Trump og kronprins Mohammed.

President Donald Trump har aktivt søkt å pleie båndene med Saudi-Arabia etter forgjengerens isfront. Trump betrakter landet som en viktig alliert mot Iran. Ved sitt besøk i Riyadh, en måned etter at han kom til makten, inngikk Trump en våpenavtale verdt 110 milliarder dollar med det autokratiske regimet.

Tidligere president Barack Obama kritiserte ofte Saudi-Arabia for sivile tap i bombeaksjoner mot Jemen, og stanset våpensalg til kongedømmet.

Les også: Saudiske medier: Over 50 opprørere drept i Jemen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Saudi-Arabias kong Salman overrekker landets høyeste sivile æresbevisning, Abdulaziz al-Sauds kjede, til Donald Trump i det kongelige palass i Riyadh under den amerikanske presidentens besøk 20. mai 2017. Scanpix/AP.
Saudi-Arabias kong Salman overrekker landets høyeste sivile æresbevisning, Abdulaziz al-Sauds kjede, til Donald Trump i det kongelige palass i Riyadh under den amerikanske presidentens besøk 20. mai 2017. Scanpix/AP.

Utvidet krigen mot al-Qaida

Pentagon har tidligere gjennomført en rekke flyangrep og bakkeangrep mot jihadistgrupper i Jemen, som lokale avdelinger av ekstremistgruppene IS og al-Qaida, men har hittil søkt å unngå å bli for dypt involvert i borgerkrigen. Jemen var i flere år kjent som base for «al-Qaida på den arabiske halvøy».

I fjor intensiverte Trump kampen mot terrorgrupper, og USA gjennomførte mer enn 130 luftangrep i Jemen, de fleste mot al-Qaida-militante, ti av dem mot IS-krigere. Til sammenligning gjennomførte USA 38 slike angrep i 2016.

Ifølge en rapport fra Nation Institute i 2017 var amerikanske spesialstyrker til stede i 138 av verdens 194 land.

Øvrige kilder: NTB

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden