Brexit-general mobbet Belgia og EU – fikk fotball-tilsvar

Se video: – Ingen tør å si sannheten om Belgia.

– Bare vent til vi møter dere i Fotball-VM, skrev EUs brexit-koordinator til Stobritannias brexit-general.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nigel Farage, grunnleggeren av det britiske uavhengighetspartiet UKIP, mener at EUs dager er talte - siden EU ikke forstår at europeere flest vil heller leve i sine nasjonalstater enn å sverge troskap til EU-flagget.

Les også: Norge best på å innføre EU-direktiver

– Men det er kanskje et unntak, og det er Belgia, sa han, med klar henvisning til at Brussel er hovedsetet til EUs institusjoner.

– Ingen tør å si sannheten om Belgia. Belgia er ikke en nasjon. Det er en kunstig kreasjon, sa Farage.

Han mener at grunnen til at Brussel og belgiere er begeistret for EU-flagget er at de selv ikke er en enhet og har heller ikke nasjonale symboler - som en nasjonal avis eller TV-kanal. For resten av europeere stiller saken seg annerledes.

Les også: Kampanje for ny brexit-avstemning i Storbritannia

Farage fikk tilnavnet «brexit-general» etter sin lange kamp for å få Storbritannia ut av EU. Farage har lenge hatt et hat-elsk-forhold til EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker. «Du søkte etter en exit- hva gjør du her fortsatt?», sa Juncker etter brexit-avstemningen. Imidlertid var stemningen god og de tok en «high five» i forkant av torsdagens debatt.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Nigel Farage gir en «high five» til sin nemesis, Jean-Claude Juncker. Foto: Francois Lenoir / Reuters / NTB scanpix
Nigel Farage gir en «high five» til sin nemesis, Jean-Claude Juncker. Foto: Francois Lenoir / Reuters / NTB scanpix

– Vi får se i VM

– Belgia består av to deler, de snakker forskjellige språk, de misliker hverandre intenst, kanskje det er derfor dere er glade for EU, sa Farage, som ofte skaper liv og røre i EU-parlamentet.

Utspillet var denne gangen et stikk til Guy Verhofstadt – EU-mannen fra Belgia som driver hardkjør mot Storbritannia om vilkårene for utmelding fra EU. Charles Michel, statsministeren i Belgia, var også i salen og smilte under Farages harselas.

I etterkant av debatten tok Verhofstadt til Twitter:

– Nigel Farage sa Belgia ikke er et virkelig land. Vi får se hvor virkelig Belgia er når vi spiller mot England i Fotball-VM.

– Mer Europa er ikke svaret

Farages utbrudd kom under en debatt i EU-parlamentet der EUs fremtid ble diskutert. Farage ble provosert over at brexit ikke ble nevnt, og heller eller den økende oppslutningen rundt EU-skeptiske partier i Europa.

EUs dager er talte når «mer Europa» blir presentert som løsningen på EUs problemer, som arbeidsledighet hos de unge og økende terrorfare, sa han - problemer som er ifølge Farage blir forverret av EU selv.

Les også: EU betaler ferien for 18-åringer

– Hva er en nasjon? Hva er det som får oss til å være lojale, som får oss til å betale skatt og forsvare mot angrep? Mange her identifiserer seg med EU-flagget. Men dere har oversett noe. De fleste europeere gjør ikke det, sa han, til buing fra salen.

– Lett å være uenige når dere får betalt til EU, sa Farage.

EU-parlamentets president Antonio Tajani påpekte at Farage er på lønningslista til EU, akkurat som alle andre som var i salen.

– Jeg tror ikke du har sagt fra deg utbetalingene, og heller ikke partigruppen din, sa Tajani.

Da forsvarte Farage seg med at han «er kalkunen som stemte for julaften». Storbritannia kommer til å miste sin representasjon i EU-parlamentet etter utmeldingen.

Les også: EU kutter landbruk og utviklingsstøtte, tidobler Frontex

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden