Over 100.000 på flukt i Somalia etter flom

Kraftig flom i Somalia har ført til at om lag 122.580 mennesker har måttet forlate hjemmene sine. Mange var allerede fordrevne på grunn av tørken i landet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Somalias to største elver som er rammet, og bare i elven Shebele økte vannstanden med fire meter på en uke i april. En uke etter at det begynte å regne ser det fortsatt ikke ut til å klarne med det første, ifølge Redd Barna.

Ifølge organisasjonen er om lag 427.000 mennesker rammet av flommen. Titusener er drevet på flukt, men mange er fanget i sine egne hjem.

– Hele natten hører du endeløs gråt og mennesker som trygler om å bli reddet. De er strandet i hjemmene sine og har satt barna sine på de høyeste skapene, eller på andre høye overflater, i frykt for at de skal bli dratt av gårde når elven renner gjennom huset, sier Jalafay Isak, som jobber for organisasjonen i Somalia, i en pressemelding.

Han sier mange forsøkte å evakuere, men at vannstanden var for høy til å ta seg fram.

Mange av de rammede er ifølge Redd Barna allerede fordrevne på grunn av alvorlig tørke i landet.

Organisasjonen sier de har satt ut 12.000 sandsekker og levert rent drikkevann til 7.000 husholdninger, men at dette ikke er på langt nær nok. Det trengs båter for å nå folk i isolerte områder, ly, mat og toalettfasiliteter.

Somalia er et av verdens fattigste land, og ifølge Flyktninghjelpen lever 43 prosent av befolkningen på mindre enn 1 dollar per dag. Forventet levealder i landet er 51 år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden