Over 100.000 på flukt i Somalia etter flom

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig flom i Somalia har ført til at om lag 122.580 mennesker har måttet forlate hjemmene sine. Mange var allerede fordrevne på grunn av tørken i landet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Somalias to største elver som er rammet, og bare i elven Shebele økte vannstanden med fire meter på en uke i april. En uke etter at det begynte å regne ser det fortsatt ikke ut til å klarne med det første, ifølge Redd Barna.

Ifølge organisasjonen er om lag 427.000 mennesker rammet av flommen. Titusener er drevet på flukt, men mange er fanget i sine egne hjem.

– Hele natten hører du endeløs gråt og mennesker som trygler om å bli reddet. De er strandet i hjemmene sine og har satt barna sine på de høyeste skapene, eller på andre høye overflater, i frykt for at de skal bli dratt av gårde når elven renner gjennom huset, sier Jalafay Isak, som jobber for organisasjonen i Somalia, i en pressemelding.

Han sier mange forsøkte å evakuere, men at vannstanden var for høy til å ta seg fram.

Mange av de rammede er ifølge Redd Barna allerede fordrevne på grunn av alvorlig tørke i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen sier de har satt ut 12.000 sandsekker og levert rent drikkevann til 7.000 husholdninger, men at dette ikke er på langt nær nok. Det trengs båter for å nå folk i isolerte områder, ly, mat og toalettfasiliteter.

Somalia er et av verdens fattigste land, og ifølge Flyktninghjelpen lever 43 prosent av befolkningen på mindre enn 1 dollar per dag. Forventet levealder i landet er 51 år.