Afghanistans sikkerhetsstyrker blir stadig mindre

36.000 soldater og politifolk forlot i fjor de afghanske sikkerhetsstyrkene. Dette bildet er fra mandagens selvmordsangrep i Kabul, der 29 mennesker ble drept, ni av dem pressefolk. Foto: AP / NTB scanpix
36.000 soldater og politifolk forlot i fjor de afghanske sikkerhetsstyrkene. Dette bildet er fra mandagens selvmordsangrep i Kabul, der 29 mennesker ble drept, ni av dem pressefolk. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

36.000 soldater og politifolk har det siste året forlatt de afghanske sikkerhetsstyrkene, som vestlige land har brukt milliarder på å bygge opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hæren og politistyrken i Afghanistan besto ved utgangen av januar av til sammen 296.409 personer, 10 prosent færre enn ett år tidligere, går det fram av en rapport fra USAs spesialinspektør for Afghanistan (SIGAR), John Sopko.

Taliban og IS har det siste året trappet opp sine angrep, noe som har bidratt til å svekke moralen i de afghanske sikkerhetsstyrkene som i årevis har slitt med desertering og korrupsjon, slår rapporten fast.

Den viser også at Taliban og andre opprørsgrupper tar kontroll over stadig nye områder.

Taliban-kontroll

Opprørerne kontrollerer nå helt eller delvis 14,5 prosent av Afghanistans 407 distrikter, der rundt 12 prosent av landets befolkning bor, ifølge SIGAR. Dette er mer enn noensinne siden spesialinspektøren begynte å føre statistikk i 2015.

Regjeringen i Kabul kontrollerer drøyt halvparten av distriktene, 56,3 prosent, og det er mindre enn tidligere. Hvem som kontrollerer de resterende distriktene, er «omstridt».

– Den generelle trenden er at opprørerne tar kontroll over en stadig større andel av befolkningen, slår SIGAR-rapporten fast.

Mange drept

Den amerikanske spesialinspektøren dokumenterte tidligere også hvor mange afghanske soldater og politifolk som ble drept, over 5.000 i året, men denne informasjonen blir nå hemmeligholdt etter krav fra den afghanske regjeringen.

Antallet sivile som blir drept og såret i Afghanistan, er imidlertid økende, konstaterer rapporten.

Ifølge FN ble over 10.000 sivile afghanere drept og såret i voldshandlinger i fjor.

Minst 111.000 afghanere kan ifølge forsiktige anslag være drept i voldshandlinger i løpet av den drøyt 16 år gamle krigen, mens ytterligere 360.000 kan ha mistet livet.

Pentagon uenig

SIGARs virkelighetsbeskrivelse er en annen enn Pentagons, som hevder at Taliban nå er så svekket at de er villige til å sette seg ved forhandlingsbordet.

USAs forsvarsminister Jim Mattis hevdet denne uka at de afghanske sikkerhetsstyrkene står sterkere enn tidligere i det han betegnet som de viktigste områdene av landet.

– Det afghanske forsvaret er gjort mer kapable, sa Mattis.

– Dere vil se at en større andel av styrkene er spesialstyrker, som får råd og assistanse fra NATO-mentorer. Disse er de mest effektive styrkene, sa Mattis.

Norge er blant landene som deltar i denne opplæringen, og 50 spesialsoldater skal være stasjonert i Kabul ut året, der de driver opplæring av politiets spesialstyrke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden