EUs langtidsbudsjett 2021-2027:EU kutter landbruk og utviklingsstøtte, tidobler Frontex

EUs ØKONOMIFRAMTID: EU-kommisjonens president med forslaget til EUs langtidsbudsjett for 2021-2027.
EUs ØKONOMIFRAMTID: EU-kommisjonens president med forslaget til EUs langtidsbudsjett for 2021-2027. Foto: Olivier Hoslet / EPA/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beinharde dragkamper venter i kjempedebatt som ble utløst i EU onsdag: Kommisjonens forslag til EUs kommende langtidsbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs landbruksstøtte kuttes med 5 prosent, støtte til utjevning for fattige områder med 7 prosent mens grensevernet Frontex styrkes fra 1200 til 10.000 ansatte.

Erasmus-programmet for utdanning, ungdom og sport får dobbelt så mye å rutte med.

Det kom fram da EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og budsjettkommissær Günther Oettinger onsdag ettermiddag presenterte Kommisjonens forslag til EUs langtidsbudsjett for de sju årene etter at nåværende utløper i 2020.

Det er verdt å merke seg at kuttet i landbruksstøtten omfatter de 24 prosentene av utbetalingene til bønder som forplikter seg til å oppfylle miljøkrav.

– Det er sjokkerende. EU ligger fra før etter i oppfyllelsen av målene for klima, vann- og luftforurensning og miljøødeleggelser. EUs regjeringer og EU-parlamentet må rette på dette, krever direktør for landbruk hos miljøorganisasjonen Greenpeace EU i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk og svensk smell

Spenningen om EUs pengebruk øker ikke minst på grunn av Brexit. Med Storbritannia ute forsvinner ca. 15 prosent av EUs inntekter.

Sverige og Danmark er blant landene som får en smell. Sammen med Nederland, Tyskland og Østerrike har de så langt fått en «rabatt» i summene de egentlig skulle betalt inn til EU.

De rabattene skal fases ut i løpet av fem år ifølge forslaget.

EU blir mindre (i og med at Storbritannia melder seg ut, journ. anm.). Hvorfor skal budsjettet bli større?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dragkamp til neste år?

Men Kommisjonen foreslår likevel en økning. Og det er ikke småsummer det dreier seg om:

Med 1,12 prosent av landenes brutto nasjonalbudsjett i «kontingent», mot ca. 1 proent nå, blir det i løpet av sju år satt av i alt 1308 milliarder euro inkludert reserver.

Selve langtidsbudsjettet utgjør 1279 milliarder euro i alt. Du kan tidoble beløpet for å få det i norske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dragkampene om budsjettet kan vare i måneder og kanskje ett år.

– Jeg håper langtidsbudsjettet kan bli vedatt i god tid før valgene til EU-parlamentet neste år, appellerte Juncker til parlamentarikerne.

Migrasjons-utgifter blåses opp

Budsjettkommissær Günther Oettinger fortalte i parlamentet at EUs utjevningsfond til fremme av tilbakeliggende områder, blir kuttet med 7 prosent, landbruksstøtte med 5 prosent i forslaget.

Til migrasjon og grensevern øker pengebruken fra 3,3 milliarder euro i 2021 til 5,9 i 2027, i alt 34,9 milliarder i løpet av de sju årene.

Omvendt ris bak lov-speilet

Med dårlig skjult adresse til Ungarn og Polen, som beskyldes for ikke å ha uavhengige domstoler, kommer Kommisjonen med et nytt ris bak speilet:

Det blir en regel om at mottakere av EU-midler må dokumentere at de har et tilfredsstillende lovverk og rettsorden så det ikke oppstår risiko for EUs penger, i tillegg til at EU-tilskuddene ikke må bli undergravd av usunn nasjonal finanspolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommisjonen skal få fullmakt til å trekke tilbake penger hvis den mener at en medlemsstat ikke oppfyller kravene.

Å stoppe en slik straffeaksjon vil kreve omvendt kvalifisert flertall.

Det innebærer at et kvalifisert flertall stemmer mot Kommisjonens forslag om tiltak.

Les EU-kommisjonens dokumenter for EUs langtidsbudsjett 2021-2027

Artikkelen er oppdatert