Macron slår et slag for Iran-avtalen også i Australia

Frankrikes president Emmanuel Macron under en krigsminneseremoni i Sydney onsdag. Presidenten er på et tre dager langt besøk i Australia. Foto: Peter Parks / AP / NTB scanpix
Frankrikes president Emmanuel Macron under en krigsminneseremoni i Sydney onsdag. Presidenten er på et tre dager langt besøk i Australia. Foto: Peter Parks / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frankrikes president Emmanuel Macron fastholder sitt forsvar for atomavtalen med Iran under besøket i Australia. Men han mener fortsatt den må styrkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Macron vet han ikke hvilken beslutning Donald Trump kommer til å ta når den amerikanske presidenten skal komme med en lenge varslet kunngjøring den 12. mai.

Men han antydet at uten at avtalen blir utvidet med nye elementer, så vil faren for en ny krig i regionen øke.

– Jeg vil bare si at uansett hva avgjørelsen blir, så må vi forberede en slik bredere forhandling og en bredere avtale, fordi jeg tror ingen ønsker en krig i regionen, og ingen ønsker en opptrapping av spenningene i regionen, sa Macron under en pressekonferanse med Australias statsminister Malcolm Turnbull onsdag.

Atomavtalen innebærer kraftige begrensninger på Irans atomprogram for å sikre at det ikke brukes til å utvikle atomvåpen. Til gjengjeld har Iran fått opphevet sanksjonene mot landet.

Macron foreslo under sitt statsbesøk i USA i forrige uke at det forhandles fram nye avtaler med Iran om blant annet landets rakettprogram og landets rolle i andre konflikter i Midtøsten. Han ønsker også en forlengelse av den nåværende avtalen slik at den også vil gjelde etter 2025.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden