Le Pen samlet europeiske høyrepopulister til 1. mai-markering 

Frankrikes ytre høyre-leder Marine Le Pen på scenen sammen med andre populistledere etter 1. mai-møtet i Nice i Sør-Frankrike. Foto: AP / NTB scanpix
Frankrikes ytre høyre-leder Marine Le Pen på scenen sammen med andre populistledere etter 1. mai-møtet i Nice i Sør-Frankrike. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den franske ytre høyrelederen Marine Le Pen og flere europeiske populistledere samlet seg i Nice 1. mai for å legge en slagplan for kommende valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonal front-lederen håper på comeback etter valgnederlaget i Frankrike i fjor og forsøker å bygge opp en bred ytre høyre-allianse foran neste års valg til EU-parlamentet.

– Europa er en god idé, men EU dreper den, sa Le Pen på 1. mai-arrangementet.

– Muligheten for å sikre et flertall for å endre Europa, er ikke så fjern. Det er opp til oss å bygge opp en slik historisk seier, sa hun.

Men flere nøkkelpersoner fra partiene i den europeiske alliansen uteble, blant dem den nederlandske ytre høyre-partilederen Geert Wilders og lederen for Italias euroskeptiske parti Ligaen, Matteo Salvini. Sistnevnte sendte i stedet en videomelding der han erklærte sin støtte.

Blant de flere hundre frammøtte var imidlertid flere innvandringskritiske politikere fra Tsjekkia, Polen, Bulgaria og Hellas.

Etter valgnederlag i Frankrike og Nederland i første halvdel av 2017 har euroskeptiske høyrepartier hatt solid fremgang i flere land i Europa, blant annet i Tyskland, Ungarn og Italia.

Le Pens parti Nasjonal front har slitt med oppslutningen etter et knusende nederlag mot Emmanuel Macron i presidentvalget.