EUs utenrikssjef: Ingenting tyder på at Iran har brutt atomavtalen

EUs utenrikssjef Federica Mogherini vil se nærmere på Israels dokumentasjon, men mener i utgangspunktet det ikke er hold i påstandene til statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Boris Grdanoski / AP / NTB scanpix
EUs utenrikssjef Federica Mogherini vil se nærmere på Israels dokumentasjon, men mener i utgangspunktet det ikke er hold i påstandene til statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Boris Grdanoski / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier det ikke er hold i Israels påstander om at atomavtalen med Iran bygger på en bløff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Så vidt jeg kan se setter ikke statsminister Benjamin Netanyahu spørsmålstegn ved Irans overholdelse av avtalen, sier Mogherini.

Hun understreker at dette kun er en første reaksjon og at hun vil se nærmere på dokumentasjonen.

Mogherini understreker også at det først og fremst er Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) som skal ta stilling til hvorvidt Iran overholder avtalen eller ikke.

– Det er fordi IAEA er den eneste upartiske, internasjonale organisasjonen som har ansvar for å overvåke Irans forpliktelse til avtalen.

Israels statsminister mener å kunne føre bevis for at atomavtalen bygger på en bløff og anklager Iran for å ha hatt «et hemmelig våpenprogram som de i årevis har skjult for verdenssamfunnet». Men IAEA har konkludert med at landet overholder avtalen som trådte i kraft i 2016.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden