Kamper mellom syriske regjeringsstyrker og USA-støttede styrker øst i Syria

USA-støttede SDF-krigere havnet søndag i sammenstøt med regimets styrker øst i Syria. Kampen sto om fire landsbyer øst for Eufrat, like ved grensen til Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste tiden har det vært flere sammenstøt mellom Syrian Democratic Forces (SDF) og regimets styrker i området. Begge grupperingene har tidligere kjempet for å drive IS bort fra området.

Det er sjelden at styrker som støtter den syriske presidenten Bashar al-Assad tar seg over til østsiden av Eufrat. Til gjengjeld har de kontroll over mesteparten av områdene vest for elva.

– SDF gjenerobret

Ifølge det syriske statskontrollerte nyhetsbyrået SANA inntok regimets styrker fire landsbyer i nærheten av provinshovedstaden Deir al-Zor. Men få timer etter meldte SDF at gruppen hadde gjenerobret hele området som den mistet noen timer tidligere.

SDF består hovedsakelig av kurdiske militssoldater.

Seks SDF-krigere ble drept og 22 såret i kampene, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Eksilgruppa oppgir også at regjeringssiden også led tap, men uten å oppgi tall.

En talsmann for SDF, Kino Gabriel, oppgir at den syriske hæren har gått til angrep samtidig som SDF gjør seg klar til å «frigjøre» de resterende IS-kontrollerte områdene øst for Eufrat.

– Støtter terrorisme

Ifølge Gabriel ble de syriske regjeringsstyrkene støttet av russiske krigere. Han mener de forsøker å hindre SDFs operasjon mot IS og anklager dem for å støtte «terroristene».

– Vi mener at denne aggresjonen fra regimet er en støtte til terrorisme og at det utgjør et forsøk på å hindre kampen mot terrorisme, sier han.

Den 7. februar ble det også meldt at styrker som kjemper på regimets side, gikk til angrep på SDF-stillinger øst for Eufrat. Det utløste et voldsomt motangrep der den USA-ledede koalisjonen bidro med luftangrep. Ulike kilder har oppgitt at 100–200 personer ble drept, deriblant mange leiesoldater fra Russland og andre tidligere Sovjet-republikker. Dette er ikke bekreftet av russiske myndigheter.

Personvernpolicy