Duterte hyller Kim som sitt nye idol

Filippinenes president Rodrigo Duterte, her under besøket i Singapore tidligere lørdag. Foto: AP / NTB scanpix.
Filippinenes president Rodrigo Duterte, her under besøket i Singapore tidligere lørdag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Åtte måneder etter at han beskrev Nord-Koreas leder Kim Jong-un som en «galning» som kunne starte en atomkrig, har Filippinenes president Rodrigo Duterte snudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Duterte beskriver Kim som «dagens mann» etter at diktatoren ble den første nordkoreanske lederen som satte sin fot i Sør-Korea siden slutten på Koreakrigen, i et historisk toppmøte med Sør-Koreas president Moon Jae-in fredag.

– Han har blitt mitt idol, denne Kim, sa Duterte under en pressekonferanse etter at han kom tilbake fra et regionalt toppmøte i Singapore lørdag.

– Med et genialt steg har han nå blitt alles helt. Nå ser han ut til å være en likandes kar som er veldig hjelpsom. La oss håpe han fortsetter å være sånn, sa Duterte.

Den filippinske presidenten sa videre at han håpet på å kunne møte Kim en dag for å gratulere ham med det koreanske toppmøtet.

– Jeg er veldig imponert over ham, sier Duterte.

– Han er veldig dyktig på timing. Han er smart. Jeg håper han ser på meg som en venn, sa Duterte.

I august var tonen en helt annen, da han kalte Kim en «galning som lekte med svært farlige leker».

– Ikke vær tilfredse bare fordi han har runde kinn og ser bra ut. Den jævelen er en galning. Hvis han gjør en tabbe, kommer Det fjerne østen til å bli utslettet, sa Duterte.

Uttalelsen kom like etter at Nord-Korea hadde gjennomført sin andre test av et interkontinentalt ballistisk missil som angivelig kunne treffe mål i USA.

I etterkant av dette har Nord-Korea stanset med missiltester og gitt uttrykk for at de er villige til atomnedrustning.

Personvernpolicy