Russisk flytende atomkraftverk på vei mot Norskehavet

Det flytende russiske atomkraftverket Akademik Lomonosov har lagt fra kai i St. Petersburg.
 
Akademik Lomonosov på vei ut fra verftet hvor det flytende atomkraftverket ble bygget i St. Petersburg. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det flytende russiske atomkraftverket Akademik Lomonosov har lagt fra kai i St. Petersburg. Kraftverket skal fraktes forbi norskekysten og videre til Murmansk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Murmansk vil atombrensel bli tatt om bord, før ferden går videre til nordøstkysten av Sibir. Her skal atomkraftverket levere strøm til en havneby og flere oljerigger.

Norske myndigheter var i fjor sterkt kritiske til de russiske planene om å slepe atomkraftverket forbi norskekysten. Etter samtaler mellom norske og russiske myndigheter ble det enighet om at det ikke skulle tas atombrensel om bord på kraftverket før det var framme i Murmansk.

Sårbare områder

Nyhetsbyrået AP meldte lørdag at fartøyet hadde forlatt verftet hvor det er blitt bygget i St. Petersburg og at det skal slepes gjennom Østersjøen på vei mot norskekysten.

Tidligere har Aftenposten skrevet at norske myndigheter har fått forsikringer om at kraftverket ikke skal slepes, men fraktes med tungløftefartøy.

Etter å ha fått atombrensel om bord i Murmansk, skal kraftverket fraktes gjennom sårbare arktiske områder. Miljøbevegelsen er kritisk til prosjektet, og Greenpeace har kalt Akademik Lomonosov «et flytende Tsjernobyl».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bekymret for ulykker

Bellona er urolig for hva som kan skje på vei fra Murmansk til Pevek helt øst i den arktiske delen av Russland.

– Vi er bekymret for at det kan skje ulykker med atomreaktoren i disse værharde områdene hvor det vil være vanskelig å yte teknisk bistand hvis en ulykke skulle skje, sier Bellonas daglige leder Nils Bøhmer.

Han peker på at Akademik Lomonosov skal slepes gjennom områder som er svært sårbare for forurensing, og hvor det vil være umulig å rydde opp etter eventuell radioaktiv forurensing.