Hierarkier mot nettverk

Illustrasjonsfoto viser Kreml i Moskva.
Illustrasjonsfoto viser Kreml i Moskva. Foto: Maxim Shemetov / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ser ut at hierarkiet i mitt fødeland Russland gjør seg klar for å dø ut, skriver Gleb Levin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Gleb Levin
Coach og endringsleder. Utdannet i business, økonomi og kommunikasjon

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uke har russiske myndigheter forsøkt å blokkere den skybaserte meldingstjenesten Telegram (200 millioner månedlige aktive brukere) etter at toppledelsen nektet å samarbeide og gi tilgang til meldinger. Tiltakene resulterte i blokkeringene av 20 millioner IP-adresser på Google og Amazons servere. Dominoeffekten spredte seg til både statlige og private nettjenester. Telegram fungerer fortsatt.

Er dette et eksempel på et lands feilslåtte strategi eller et eksempel på en større konflikt mellom etablerte statlige strukturer og overnasjonale nettverk?

Nettverkets tid

Ifølge den britiske historikeren Neil Fergussons velkjente bok «The Square and The Tower» er vi ikke klar over at vårt verdenssyn har en blindsone. Vi er så vant til å se strukturer og etablerte hierarkier at vi tror at dette er det som gjelder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi forstår hierarkiene godt: Kontinenter består av land, land består av fylker, en bedrift har avdelinger og ledelse. Titler som statsminister eller president.

Nettverk er noe vi ikke forstår like godt. De havner i blindsonen vår. Vi ser ikke hvordan nettverkene samarbeider, hvordan de er preget av etablerte strukturer og hierarkier.

Nettverk kan være viktigere enn etablerte strukturer og er dessuten mer naturlige.

Nettverkene kommer alltid først. Et hierarki er bare en type nettverk som mister fleksibilitet med tiden. Det får knutepunkter av maktkonsentrasjon.

Det er nettopp det som det skjer i Russland: hierarkiske strukturer er formet og sender et sterkt budskap til mennesker om at de må føye seg og slå av Telegram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort sagt er hierarki et topp-ned-nettverk bestående av vertikale linjer opp mot sjefen og ned til medarbeider. Horisontale linjer eksisterer ikke, blir ikke oppmuntret og kan i verste fall bli straffet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvisolerende strukturer

Slike strukturer passer bra dersom man ønsker å isolere seg som menneske eller nasjon, for så å dø ut.

Denne ufleksible og sementert strukturen er svak fordi kommunikasjon mellom aktører minker, verden der ute flytter seg lengre og lengre vekk.

Linker mot andre nettverk blir svakere og man spør seg; hvorfor trenger vi disse forbindelsene i det hele tatt? Vi ser dem jo ikke.

For å gjøre en jobb må du bare vite hvem sjefen er. Du må bare jobbe oppover for å kontrollere budskap sendt til toppen. Informasjonen blir derfor deformert.

Nivået av absurditet og gapet fra realiteten øker.

Finne balansen

Hvordan finne balansen mellom hierarki og nettverk? Først må man bli enige om at nettverk er mer fleksible og mer naturlige enn hierarkier.

Nøkkelen er å etablere linker mellom forskjellige nettverk for å unngå at de isolerer seg og former segmentstruktur og harde hierarkier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg håper at Russland og andre nasjoner bygger disse nettverkene som ideelt inkluderer hele den aktive befolkningen, og at ikke nettverkene isolerer seg i Kreml eller presidentens administrasjon.

For meg det er akkurat disse kontaktpunktene av nettverk med mange horisontale forbindelser som betyr demokrati og «check and balances».

Det ser ut at hierarkiet i mitt fødeland gjør seg klar for å dø ut.

Hierarkiet i Russland lukker seg, kutter ut linker med andre nettverk. Det var først misunnelig på, så irritert over at mennesker bygger horisontale nettverk. Folket forsøker å skape bevegelser, partier og lokale initiativ. For å være ærlig, alle mennesker er alt for vant til å være en del av en struktur. Mange av oss sliter med å bygge horisontale linker med meningsfeller eller bare med de som bor i samme gate eller blokk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i alle fall vanskelig å knytte nettverk med folk vi ikke har så mye til felles med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettverksbaserte samfunn

Hvordan passer meldingsapper inn i dette bildet? De er komfortable verktøy for å snakke sammen, møte venner og bygge horisontale linker. Selvfølgelig, kan man ikke bygge fungerende nettverk bare på internettet, uten å møtes personlig, men allikevel for vårt samfunn er det en sjanse for å gå videre til mer fleksible nettverksbaserte samfunn.

Statens forsøk å finne løsning til alle utfordringer med bare et svar - hierarkisk beslutningstaking og med inkludering i hierarki, er absurd.

Jeg håper vi alle fortsetter å bygge horisontale linker, søke informasjon selv utenfor våre nettverk, snakk med ikke bare venner, men også opponenter, møt, gå videre ut av våre naturlige habitat. Det er spennende, nødvendig og naturlig ting å gjøre.

Vi har et lang langt liv foran oss.