Amerikansk politi mener de har tatt «Golden State»-seriemorderen:

– Terroriserte California i 10 år

Joseph DeAngelo risikerer dødsstraff dersom retten finner ham skyldig. Fredag møtte han til fengslingsmøte. Se video.

En rad sadistiske drap og voldtekter skapte frykt i California fra 1976 til 1986. Fredag var det fengslingsmøte for Joseph James DeAngelo (72), mistenkt for å være seriemorderen «Golden State Killer».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eter 40 år på flukt ble 72-åringen trillet i rullestol inn i rettssalen i oransje fangedrakt. Han var blek, og viste knapt en mine, utover å hviske «ja« da dommer Michael Sweet spurte om han var deAngelo.

Det var tirsdag politiet i Sacramento pågrep County James DeAngelo i en søvnig forstad, der han har bodd i minst 20 år.

FBI-viser frem masker East Area Rapist brukte ved enklete av sine angrep. Scanpix/AP.
FBI-viser frem masker East Area Rapist brukte ved enklete av sine angrep. Scanpix/AP.

Myndighetene sier seg overbevist om at han er seriemorderen kjent under kallenavnene «Golden State Killer» og «Night Stalker», som sto bak minst 12 drap og 46 voldtekter fra 1976-1986. 72-åringen er foreløpig siktet for åtte drap.

Joseph DeAngelo møtte i retten første gang fredag klokken 13.30 (22.30 norsk tid), skriver lokalavisen Sacramento Bee.

Alle drapene i siktelsen knyttes også til innbrudd, ran og voldtekt, skriver lokalavisen Sacramento Bee. Siktelsen kan bli utvidet. 72-åringen risikerer dødsstraff eller livstid.

Da politiet ankom mistenktes hjem tirsdag jobbet han med trevirke i garasjen, skriver Los Angeles Times. Den eldre mannen ba de tungt væpnede politifolkene om å få ta ut en steik han hadde i ovnen.

Det siste drapet som ble knyttet til «Golden State Killer», skjedde i 1986, og var da det første siden 1981. Angrepene har stått som uløste kriminalsaker i over 40 år.

DeAngelos hjem i en årrekke ligger bare en halvtimes kjøretur fra de første åstedene, skriver New York Times.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En sheriffbetjent holder vakt utenfor mistenktes hjem, 25. april 2018. Scanpix/AFP.
En sheriffbetjent holder vakt utenfor mistenktes hjem, 25. april 2018. Scanpix/AFP.

Bundet og truet

En rekke voldtekter øst for Sacramento fra 1976 ble sett i sammenheng av datidens etterforskere, på grunn av geografisk nærhet, beskrivelsene av gjerningsmannen, og de særegne pinslene han utsatte ofrene for.

«East Area Rapist» hadde for vane å bryte seg inn, true med pistol, og tvinge kvinnen i huset til å binde mannen fast. Siden plasserte han servise på ryggen til mennene, og truet dem med døden om han hørte en lyd. Så bandt og voldtok han kvinnene, og tok pauser for å stjele øl eller snacks mellom voldtektene.

Noen ganger ringte han også tilbake for å true tidligere ofre.

Allerede i 2001 fant politiet en forbindelse mellom en mengde voldtekter i Nord-California på 70-tallet, og 12 drap sør i California fra 1979 til 1986, ved hjelp av DNA-spor fra åstedene.

I februar 1978 ble Brian og Katie Maggiore skutt og drept da de var ute og luftet hunden i Sacramento, i et område der «East Area»-voldtektsmannen hadde angrepet fem av sine ofre. FBI erklærte i 2016 at de var sikre på at voldtektsmannen kunne knyttes til disse drapene. De to ble trolig «Golden State Killers» første drapsofre.

Les også: Mysteriet på Gyland: Skrek i timevis, men ingen kom

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Katie og Brian Maggiore ble jaget ned og drept i 1978 av den antatte «Gold State Killer» da de var ute og luftet hunden i Sacramento-nabolaget Rancho Cordova. Scanpix/AP.
Katie og Brian Maggiore ble jaget ned og drept i 1978 av den antatte «Gold State Killer» da de var ute og luftet hunden i Sacramento-nabolaget Rancho Cordova. Scanpix/AP.

Vietnam-veteran

Politiet som etterforsket drapene på 1980-tallet, mente gjerningsmannen spanet på ofrenes hjem før han slo til. Den systematiske fremgangsmåten, knutene han brukte, og måten drapsmannen skjulte spor, fikk etterforskere til å anta at han hadde militær- eller politifaglig bakgrunn.

Den mistenkte, DeAngelo, er Vietnam-veteran, og var på 1970-tallet politimann i Exeter og Auburn. Han fikk sparken i 1979, mistenkt for butikktyveri.

– Det er godt mulig han begikk enkelte av forbrytelsene mens han var ansatt som politimann, sier sheriffen i Sacramento County, Scott Jones, ifølge CNN.

Den mistenkte, Joseph James DeAngelo (72 år). Scanpix/AFP.
Den mistenkte, Joseph James DeAngelo (72 år). Scanpix/AFP.

Omtrent samtidig som DeAngelo ble oppsagt, begynte drapene som har blitt tilskrevet Golden State killer.

Les også: Tidligere politimann siktet i kjent seriedrapssak i USA

DNA

Torsdag forklarte statsadvokaten i Sacramento County at etterforskerne snevret inn søket ved hjelp av gen-informasjon som er tilgjengelig fra nettsteder der kundene kan lære om familiehistorien ved å sende inn DNA-prøver. DNA-spor fra de gamle åstedene ble sammenlignet med genprofiler på nettstedene, på jakt etter prøver som lignet, skriver Reuters.

Gjennombruddet kom da politiet i forrige uke klarte å knytte DeAngelos DNA til spor fra åstedet for drapene på Lyman og Charlene Smith i Ventura County i 1980.

Les også: DNA-tester byr på store dilemma

Les også: Mistenkt seriedrapsmann avslørt av database for slektsforskning

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiet bærer ut beslag fra Joseph James DeAngelos hjem. Scanpix/Reuters.
Politiet bærer ut beslag fra Joseph James DeAngelos hjem. Scanpix/Reuters.

– Gretten fyr

Faksimile av FBIs etterlysningsplakat. Scanpix/AFP.
Faksimile av FBIs etterlysningsplakat. Scanpix/AFP.

Blant naboene i Citrus Heights-området var DeAngelo kjent som en gretten og trettekjær fyr, som bannet høyt hvis han forla bilnøklene. Han hadde en fiskebåt og en sykkel, og var opptatt av å holde hagen i orden, skriver Los Angeles Times.

Han skal ifølge lokale medier ha bodd sammen med datteren og et barnebarn.

Åstedsgransker fra FBI utenfor DeAngelos hjem i Sacramento. Scanpix/Reuters.
Åstedsgransker fra FBI utenfor DeAngelos hjem i Sacramento. Scanpix/Reuters.

Begrepet «seriemorder» brukes på norsk om personer som begår flere mord etter hverandre, gjerne med relativt lang tid mellom. Særlig brukt der det er snakk om ukjente ofre og motivasjonen later til å være psykologisk snarere enn for eksempel økonomisk eller politisk, skriver SNL.

En FBI-rapport fra 2005 definerer seriemord slik:

«Drap på to eller flere ofre begått av samme gjerningsperson i separate hendelser.»

Ransaket hjemmet

FBI og det lokale sheriff-kontoret brukte store deler av tirsdagen på å gjennomsøke mistenktes hjem og bakgård.

Den lokale etterforskeren Paul Belli sier til Reuters at politiet foreløpig ikke har grunn til å tro at det ligger lik begravd på eiendommen. Blant de beslaglagte gjenstandene fra hjemmet er datamaskiner og skytevåpen.

Politiet lette også etter gjenstander eller klær som kan knyttes til forbrytelsene.

Fra 1990 til han pensjonerte seg i fjor, jobbet DeAngelo som lastebilmekaniker hos et distribusjonssenter for en supermarkedkjede. Det er foreløpig uklart for myndigheten hva han jobbet med på 80-tallet.

Denne boka, som kom ut tidligere i år, handler om Golden State Killer. Scanpix/AP.
Denne boka, som kom ut tidligere i år, handler om Golden State Killer. Scanpix/AP.

Michelle McNamaras krimdokumentar «I’ll be gone in the dark» bidro til å fornye den nasjonale interessen for «Golden State»-drapene da den ble utgitt tidligere i år.

Hvis DeAngelo viser seg å være «Golden State»-drapsmannen, gikk han fri i 42 år etter de første voldtektene han er mistenkt for.

Øvrige kilder: The Guardian , Wikipedia.

Personvernpolicy