Regien bak toppmøtet mellom Nord- og Sør-Korea:

Kroppsspråk-ekspert: – Det virket ganske hjertelig

Kroppsspråkekspert Live Bressendorf Lindseth er overbevist etter møtet mellom Nord-Korea og Sør-Koreas ledere fredag. Retorikk-ekspert John Magnus Dahl sier det er tydelig at møtet «var nøye regissert».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg mener ganske bestemt at de ser lettet og glade ut begge to. Møtet virker veldig positivt, sier kroppsspråkekspert og forfatter Live Bressendorf Lindset til ABC Nyheter.

Hun ha studert videoopptakene fra det første møtet mellom Nord-Koreas øverste leder, Kim Jong-un og nabolandets president Moon Jae-in.

– Håndtrykket mellom dem er faktisk veldig overbevisende. Det var ikke antydning til at noen av dem tok overhåndsgrep og prøvde å være dominerende.

– Jeg er positivt overrasket. Det virket ganske hjertelig, utstrålingen i øyene deres underbygger det, legger hun til.

Bressendorf Lindseth har skrevet flere bøker om kroppsspråk, og er en av landets fremste eksperter på området. Hun mener videre at verken Jong-un eller Jae-in fremsto nervøse.

– Ingen av dem ser engstelige ut. De viser respekt for hverandre, fastslår hun.

Lederne for Nord-Korea og Sør-Korea signerte fredag formiddag norsk tid en erklæring der de forplikter seg til å sørge for full atomnedrustning på Koreahalvøya. De er også enige om å avslutte Koreakrigen.

– Sør- og Nord-Korea har bekreftet sitt felles mål om å realisere, gjennom en total atomnedrustning, en atomfri Korea-halvøy, sier de to lederne i en felles uttalelse etter toppmøtet.

Aktuelt: Trumps reaksjon på Korea-enigheten: – Kun tiden vil vise

– Nøye regissert

Kim Jong-un krysset grensen til nabolandet fredag morgen lokal tid, med hele verden som publikum. Selv sa Kim at «det var så lett», og at han «kunne ikke forstå hvorfor det hadde tatt så lang tid å gjøre dette etter elleve år».

– Jeg gikk rundt 200 meter, overveldet av følelser, sa Kim da han ankom Fredshuset.

Forrige toppmøte mellom de to landene ble holdt i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang i 2007.

– Ordene som blir sagt er veldig godt planlagt fra begge land. Det er tydelig at dette er nøye regissert, sier retorikkekspert ved Universitetet i Bergen John Magnus Dahl til ABC Nyheter.

Han sier videre at det var viktig for landene å vise frem at de kan forsone.

– Nå er de klare for endring og forsoning. I Øst-Asia er de ganske opptatt av form og ritualer, på en annen måte enn det vi er i Vesten. Dermed var møtet veldig visuelt, sier retorikkeksperten.

Se video: Kim: – En ny historie begynner nå

– Skal ikke ødelegge nattesøvnen

Ved de to tidligere toppmøtene i 2000 og 2007 førte det aldri til noen form for fredsavtale mellom Nord og Sør. Kim antydet at han var klar over skepsisen som hang igjen fra tidligere møter og lovet å sørge for en varig avtale.

Moon uttrykte beundring over Kim som han mente var modig som valgte å krysse grensen til nabolandet. Han sa han håpet på en «en kraftig avtale slik vi kan gi det i gave til det koreanske folket og folket som ønsker fred.»

– Da du krysset den militære grensen for første gang, ble Panmunjom et symbol for fred, ikke splid, sa Moon til Kim.

Det siste året har situasjonen på Koreahalvøya blitt mer anspent. Regimet i Pyongyang har gjennomført den ene våpentesten etter den andre, mens verdenssamfunnet har skjerpet sanksjonene mot det isolerte regimet.

– Jeg skal ikke lenger ødelegge nattesøvnen din, hadde Kim Jong-un blant annet sagt til Joon Mae-in, med en klar til henvisning til Nord-Koreas gjentatte atomprøvesprengninger.

Ekspert: – USA har sett behovet for en allianse

USAs president Donald Trump har tidligere anklaget Sør-Koreas president Moon Jae-in for å «tilfredsstille» Nord-Korea-leder Kim Jong-un, men ifølge fredsforsker Stein Tønnesson har Trump med tiden innsett viktigheten av en allianse med Moon. Det hvite hus uttalte fredag at Korea-møtet er et «framskritt mot fred og velstand for hele den koreanske halvøya».

– Sør-Korea kjenner Nord-Korea bedre enn noen andre, og Trumps administrasjon har sett behovet for en allianse. Hvis Trump fortsetter å samarbeide med Moon, kan de danne et veikart med konkrete mål. Spesielt Moon har i mange år, lenge før han ble president, jobbet for forsoning. Nå er han i begynnelsen av presidentperioden og har muligheten til å jobbe med Nord-Korea i flere år, sier Tønnesson til NTB.

Analyse: – Nord-Korea vil nok gi opp sitt atomprogram

Personvernpolicy