Kim: Vil ikke gjenta fortiden  

Kim signerer i gjesteboken i Fredshuset i Panmunjom med Sør-Koreas president Moon Jae-in ved sin side. Foto: Korea Broadcasting System via AP / NTB scanpix
Kim signerer i gjesteboken i Fredshuset i Panmunjom med Sør-Koreas president Moon Jae-in ved sin side. Foto: Korea Broadcasting System via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kim Jong-un sier til Sør-Koreas president at han ikke vil gjenta fortiden «hvor vi ikke var i stand til å oppfylle avtalene våre».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Fredshuset, stedet der samtalene mellom de to partene finner sted, signerte Kim i gjesteboken:

– En ny historie begynner nå – ved begynnelsen av historien og fredsperioden.

De to lederne skal drøfte nordkoreanske atomvåpen og en permanent fredsavtale mellom landene. Etter å ha satt seg ved møtebordet fredag morgen, byttet de to på å ta ordet og å dele egne ønsker og håp om et positivt utfall.

– Våren kan ha kommet til den koreanske halvøya, sa Moon. Han beskrev Kims beslutning om å krysse grensa til sør som «modig» og som et «symbol for fred», og la til at han håpte de sammen ville komme fram «modige beslutninger».

Kim svarte at han så fram til ektefølte, ærlige og oppriktige samtaler med Moon.

Formelt sett er landene fortsatt i krig, siden det aldri ble undertegnet noen fredsavtale etter Koreakrigen på 1950-tallet. Kim er den første nordkoreanske lederen som har satt sine bein i nabolandet siden Koreakrigen tok slutt i 1953.

Personvernpolicy