Advokat etter Cosby-kjennelse: – Endelig blir kvinner trodd

VIDEO: Cosby ble kjent skyldig på alle punkter. Advokat Gloria Allred kaller det en historisk seier. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuespiller og komiker Bill Cosby (80) kan ende sine dager i fengsel etter å ha blitt kjent skyldig i overgrep. Men Cosbys forsvarer lover at dommen blir anket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble juryens kjennelse lest opp i Norristown utenfor Philadelphia i USA. Cosby ble funnet skyldig i å ha dopet ned og forgrepet seg på Andrea Constand i 2004.

Også rundt 60 andre kvinner har anklaget Cosby for overgrep, men de aller fleste sakene er foreldet. Skuespilleren er derfor bare blitt tiltalt for å ha forgrepet seg mot Constand.

– Vi er så glade for endelig å kunne si at kvinner blir trodd, sier advokat Gloria Allred, som representerer flere av kvinnene.

– Og ikke bare på #metoo, men i en rettssal.

Metoo-æraen

Rettssaken mot Cosby kom opp på nytt etter at en annen jury i 2017 ikke greide å komme til enighet om en kjennelse. Saken omtales av nyhetsbyrået AP som «metoo-æraens første store kjendisrettssak».

Constand har forklart at Cosby ga henne piller som satte henne ut av spill før han forgrep seg på henne. Selv forklarte Cosby i retten at det dreide seg om frivillig sex.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjennelsen som er avsagt, dreier seg om tre tiltalepunkter, som alle kan gi inntil ti års fengsel. Dermed kan Cosby komme til å tilbringe resten av livet i fengsel, til tross for at rettspraksisen tilsier at straffeutmålingen blir noe mildere.

80-åringens advokat Tom Mesereau, som i sin tid forsvarte Michael Jackson mot anklager om seksuelle overgrep mot barn, lover imidlertid at dommen vil bli anket.

– Kampen er ikke over, sier Mesereau.

Les også: Tidligere Frp-politiker tiltalt for overgrepsbilder og narkotika

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «The Cosby Show» handlet om den afroamerikanske familien Huxtable. Hovedrollen ble spilt av Bill Cosby, som forøvrig også var en av seriens skapere

Kraftsalve

Cosby så rett ut i luften mens kjennelsen ble lest opp, men kom kort etter med en kraftsalve mot aktor Kevin Steele. Han hadde da argumentert for varetektsfengsling på grunn av rømningsfare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ditt rasshøl! ropte mannen som tidligere var mest kjent for rollen som familiefaren Cliff Huxtable i «The Cosby Show».

Steele mener Cosby har stått bak overgrep mot kvinner begått over en periode på flere tiår. Skuespilleren har angivelig brukt sin kjendisstatus, formue og støttespillere til å skjule forbrytelsene.

– Penger og makt vil ikke hindre oss i å etterforske eller bringe saker for retten, forsikrer Steele.

Flere vitner

I den to uker lange rettssaken mot Cosby fikk aktoratet føre fem andre kvinner som beskylder Cosby for overgrep, som vitner.

I forrige rettsrunde fikk påtalemyndigheten bare føre ett slikt vitne. Kvinnenes forklaringer tegnet et bilde av TV-stjernen som en serieovergriper, noe som ser ut til å ha overbevist juryens sju mannlige og fem kvinnelige medlemmer.

Cosbys advokater har på sin side forsøkt å angripe Andrea Constands troverdighet og fremstille henne som en «grådig løgner». De har også anklaget de andre kvinnene som har stått fram, for å være ute etter oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere jusseksperter har vært skeptisk til muligheten for å få Cosby dømt, fordi det har gått så lang tid siden overgrepet og fordi det manglet fysiske bevis.

Samtidig har det vært antatt at de mange metoo-sakene kunne gjøre retten mer tilbøyelig til å tro på kvinnenes forklaringer.

Fakta om Bill Cosby

* William Henry Cosby ble født i 1937.

* Som skuespiller og komiker er han mest kjent fra rollen som doktor Cliff Huxtable i TV-serien «The Cosby Show».

* Cosby er utdannet pedagog fra Universitetet i Massachusetts.

* Fra å ha vært en høyt elsket farsfigur på TV-skjermen, raste det hele sammen da det begynte å dukke opp stadig flere beskyldninger om overgrep mot kvinner.

* Om lag 60 kvinner hevder å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep i løpet av en periode fra midten av 1960-tallet og fram til 2000-tallet. De langt fleste av sakene er imidlertid foreldet.

* Anklagene har flere likhetstrekk – kvinnene hevder å ha blitt tilbudt hjelp med å få sine karrierer i gang, de er blitt invitert på middag, blitt dopet ned med piller eller drinker, og deretter blitt utsatt for seksuelle overgrep.

* Så langt har bare en av sakene endt som straffesak. 26. april 2018 ble Cosby kjent skyldig i ha dopet ned og forgrepet seg på Andrea Constand i 2004. Straffeutmålingen er ennå ikke klar.

* Cosby nekter for å ha gjort noe galt, og forsvarerne hans mener han er utsatt for en heksejakt. De varsler at de kommer til å anke dommen.

Les også: Nytt varsel etter Navarsete-melding