Kong Carl Gustaf setter historisk rekord

Kong Carl Gustaf har sittet på tronen lenger enn noen annen svensk konge siden 1300-tallet. Her er han sammen med dronning Silvia under bryllupet mellom prins Carl Philip og Sofia Hellqvist i 2013.
Kong Carl Gustaf har sittet på tronen lenger enn noen annen svensk konge siden 1300-tallet. Her er han sammen med dronning Silvia under bryllupet mellom prins Carl Philip og Sofia Hellqvist i 2013. Foto: Fredrik Sandberg/ Tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges kong Carl Gustaf har sittet på tronen i 44 år og 223 dager, lenger enn noen annen svensk regent siden 1300-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige må helt tilbake til 1364 for å finne en monark som satt lenger, og det var Magnus Eriksson som arvet tronen i en alder av tre år og som satt i 45 år før han ble styrtet.

Selv om det er historisk sus over kong Carl Gustafs jubileum, legger den 71 år gamle svenskekongen ikke opp til noen stor feiring. Torsdag var han på vei hjem fra et fire dager langt besøk i Japan.

– Hoffet kommer til å fortelle om dette på hjemmesiden og i sosiale medier, men kongen gjør ikke noe spesielt for å markere dette. Han arbeider som vanlig, sier hoffets informasjonssekretær Beertema Strömmer.

Statsheraldiker Henrik Klackenberg i det svenske Riksarkivet bekrefter at kong Carl Gustaf er orientert om den nye rekorden.

– Kongen fant det interessant, men han gjør ikke noe stort ut av dette. Han tar det med ro, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I internasjonal sammenheng må svenskekongen se seg slått av flere, også i Norden. Dronning Margrethe har vært regent i Danmark siden 14. januar 1972 og er dermed inne i sitt 47. år på tronen.

Kong Bhumibol i Thailand var regent i 70 år før han døde i 2016, og blant nålevende monarker er det ingen som slår britenes dronning Elizabeth som har sittet på tronen i 66 år.