Klart for toppmøte mellom Sør- og Nord-Korea

Gammelt fiendskap lever fortsatt blant enkelte sørkoreanere som er sterkt imot en fredsavtale med nabolandet i nord. Onsdag stilte flere opp ved den amerikanske ambassaden i Sør-Koreas hovedstad Seoul for å protestere mot fredagens toppmøte. Foto: AP / NTB scanpix
Gammelt fiendskap lever fortsatt blant enkelte sørkoreanere som er sterkt imot en fredsavtale med nabolandet i nord. Onsdag stilte flere opp ved den amerikanske ambassaden i Sør-Koreas hovedstad Seoul for å protestere mot fredagens toppmøte. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag krysser Nord-Koreas leder Kim Jong-un for første gang grensa til nabolandet. Møtet med Sør-Koreas president Moon Jae-in kan bli historisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim kommer ifølge internasjonale nyhetsbyråer trolig til å krysse grenselinjen i den demilitariserte sonen mellom de to landene til fots, før han trykker Moons hånd i grensebyen Panmunjom.

På bordet ligger en mulig fredsavtale mellom de to erkefiendene, som offisielt har vært i krig siden 1950. I 1953 kom en våpenhvile på plass, men den har aldri blitt etterfulgt av en varig avtale om fred.

– Fundamentalt viktig

Fire ganger tidligere har de to landene på Korea-halvøya prøvd å avslutte fiendskapet, men hver gang har forsøket av ulike grunner mislykkes. Denne gangen er sjansene bedre, mener historiker og Asia-forsker Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

– Dette møtet er fundamentalt viktig. Prosessen mellom de to landene kan føre til varig fred og samarbeid. Det vil fjerne hele grunnlaget for en stormaktskonflikt om Korea, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener fredagens toppmøte vil være viktigere enn det forestående møtet mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump om noen uker. Det møtet vil ifølge Tønnesson i all hovedsak dreie seg om Nord-Koreas svært omstridte atomprogram.

– De kommer enten til ikke å bli enige, noe som vil bety en ny krise, eller de blir enige om en avtale der Nord-Korea går med på å oppgi sine atomvåpen mot at USA hever sanksjoner, sier han.

Avgjørende

Men en slik avtale er i seg selv lite verdt, påpeker Tønnesson.

– Det er møtet mellom Moon og Kim som vil avgjøre om en avtale mellom Kim og Trump kommer til å overleve, slår han fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Asia-forskeren mener det først og fremst er Sør-Koreas president som har æren for at tilnærmingsprosessen er i gang.

– Han gikk til valg på en tilnærming til Nord-Korea og vant. Det er han som har drevet fram hele prosessen, konstaterer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2000 fikk Sør-Koreas daværende president Kim Dae-jung Nobels fredspris for arbeidet med å forsone de to koreanske statene, kjent under navnet «solskinnspolitikken». Men forsøket falt til jorden da George W. Bush ble valgt til president i USA året etter, ifølge Tønnesson.

– Moon var med i 2000 og kjenner solskinnspolitikken ut og inn. Sjansen for å lykkes forutsetter et godt samarbeid med Trump. Derfor har Moon hele tiden rost Trump og holdt USA informert, sier Asia-forskeren.

Holde seg ved makten

Ifølge eksperter ønsker Kim garantier for Nord-Koreas sikkerhet og muligheter til å åpne opp økonomien til resten av verden. Nord-Korea har i en årrekke vært et av verdens mest lukkede land, som har pådratt seg verdens vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende missiler.

Som et oppspark til toppmøtet i Sør-Korea kunngjorde Kim 21. april at Nord-Korea stanser all testing av raketter og atomprøvesprengninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mediene blir trolig holdt på en god armlengdes avstand under toppmøtet. Da Kim besøkte Kina tidligere denne måneden, ble hele turen hyllet inn i et slør av hemmelighold.

Samtidig ser den nordkoreanske lederen de forestående forhandlingene som en mulighet til å holde seg ved makten, mener Tønnesson og viser til ved å få Trump i tale har Kim greid å bryte isfronten mellom Nord-Korea og Kina, som er landets viktigste handelspartner.

– Kims hovedmål er å bli sittende ved makten. Det å kunne møte både Kina, USA og Sør-Korea har styrket hans posisjon enormt, sier Tønnesson.