Nord- og Sør-Korea møtes

– Nord-Korea vil nok gi opp sitt atomprogram

<p>Fredag møtes Kim Jong-un og Moon Jae-in.</p>
Fredag møtes Kim Jong-un og Moon Jae-in. Foto: AFP

– Når de to kamphanene ikke lenger ser på hverandre som fiender, behøver ikke Nord-Korea atomvåpen, sier forsker Geir Helgesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Men det er nok ikke det første kravet Donald Trump skal stille. Etter nesten 70 års fiendskap tar det tid å bygge opp positive relasjoner. Vi har sett at det er mulig innenfor sport- og kulturområdet. De politiske systemer er tregere og har vanskeligere for å omstille seg. Helt sikkert på begge sider. Men det er utvilsomt mulig, og det bør være målet. Og når de to kamphanene ikke lenger ser på hverandre som fiender, behøver ikke Nord-Korea atomvåpen, sier han til ABC Nyheter.

Geir Helgesen er leder for Nordisk institutt for Asia-studier ved Universitetet i København. Han følger utviklingen i Nord-Korea med argusøyne.

Fredag møtes Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in. De to skal møte hverandre i landsbyen Panmunjom i den demilitariserte sonen mellom de to landene. Møtet begynner klokken 01:30 natt til fredag norsk tid.

– Håper staben til Trump gjør ham oppmerksom på dette

Helgesen er ikke overrasket over at de nå møtes.

– Overraskelsen kom vel da nordkoreanerne, sportsfolk og politikere tok imot invitasjon og deltok ved de olympiske lekene i vinter. Senere har det vært en stor sørkoreansk delegasjon i Pyongyang. Og så har det selvfølgelig vært mange mindre synlige møter mellom representanter fra landene. Dette møtet er vel kulminasjonen på en positiv og velforberedt utvikling, påpeker forskeren.

Fire nordkoreanske soldater vokter den nordkoreanske siden i den demilitariserte sonen. Foto: AFP
Fire nordkoreanske soldater vokter den nordkoreanske siden i den demilitariserte sonen. Foto: AFP

– Hva kan vi forvente oss av fredagens møte?

– Vestlig presse venter ofte konkrete resultater, avtaler og tidshorisonter for det som skal skje. Og kommer ikke disse resultatene, skrives det om «resultatløse» møter, intet gjennombrudd og så videre. Men i Øst-Asia ser man annerledes på det, svarer Helgesen og fortsetter:

– Topplederne skal ikke forhandle konkrete avtaler, det har de folk til å gjøre. De skal smelte isen, skape en positiv stemning og en god og forventningsfull atmosfære for de etterfølgende forhandlinger. Jeg håper at Trump har folk i staben sin som vil gjøre ham oppmerksom på dette. Det er nemlig ikke lenge til det neste store og meget viktige toppmøtet.

Duket for historisk møte i juni

Stein Tønnesson, forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, regner med at Nord- og Sør-Korea kommer til å diskutere en plan for et forhandlingsløp med sikte på en fredsavtale mellom landene og med en langsiktig intensjon om nasjonal gjenforening.

– I tillegg vil de diskutere mer symbolske tiltak på kort sikt, som familiegjenforening og kultur- og sportssamarbeid. Nord-Korea vil også ønske sørkoreansk støtte til å få i stand lettelser i de internasjonale sanksjonene. Videre vil de ta opp det som blir hovedsaken når Kim og Trump møtes i juni, nemlig spørsmålet om avvikling av Nord-Koreas atomvåpen, sier han til ABC Nyheter.

Se video: USA vil gjøre alt for at møtet med Nord-Korea blir en suksess

Trolig vil Kim Jong-un møte USAs president Donald Trump i slutten av mai eller begynnelsen av juni. Dette vil i så fall bli et historisk toppmøte.

Hvis møtet blir en realitet, vil det være første gang en sittende amerikansk president møter en nordkoreansk leder.

Håpet er at den langvarige konflikten om det nordkoreanske atomvåpenprogrammet endelig kan få en løsning, etter et år der situasjonen er blitt stadig mer anspent. Regimet i Pyongyang har gjennomført den ene våpentesten etter den andre, mens verdenssamfunnet har skjerpet sanksjonene mot det isolerte regimet.

Les også: Kims atomanlegg i ferd med å rase sammen

– La dem bli i troen begge to

Geir Helgesen sier at Kim Jong-un er sikker på at hans strategi har virket.

En rakett analytikere antar er Hwasong-12-missilet under en militærparade i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang. Foto: AP
En rakett analytikere antar er Hwasong-12-missilet under en militærparade i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang. Foto: AP

– Nå har han atomvåpen og raketter. Nå må omverden ta ham på alvor. Trump er sikker på at hans vedvarende press og militærøvelser utenfor Nord-Korea har virket. Nå tør ikke Kim annet en å komme til forhandlingsbordet. La dem bli i troen begge to, det viktige er om de kan bli enige om de neste par trinn i denne tross alt positive utviklingen. Forholdet mellom Nord-Korea og USA er avgjørende for om vi kan få en fredelig utvikling på den koreanske halvøya, sier han.

Stein Tønnesson mener at Kim Jong-un har lykkes med sin strategi.

– Nord-Korea skiftet holdning fra og med Kim Jong-uns nyttårstale. Det kan skyldes virkningen av Kinas sanksjoner og trusselen om amerikansk angrep, men egentlig tror jeg det var Kim Jong-uns plan hele tiden. Først sette seg i respekt ved å sprenge en hydrogenbombe, for å så sende opp en interkontinental rakett med evne til å ramme i hele USA. Deretter åpne opp diplomatisk med sikte på å bli en anerkjent statsleder og skape økonomisk utvikling for sitt folk. Foreløpig har han lykkes godt, sier han til ABC Nyheter.

Korea-konflikten

 • 1945: Korea, som har vært en japansk koloni siden 1910, blir etter andre verdenskrig delt i en russisk okkupasjonssone i nord og en amerikansk i sør.
 • 1948: Okkupasjonssonene omdannes til to uavhengige stater.
 • 25. juni 1950: Koreakrigen begynner med at nordkoreanske styrker går inn i Sør-Korea for å tvinge fram en gjenforening av landet.
 • 27. juni 1953: Koreakrigen avsluttes med en våpenhvile, som aldri er blitt etterfulgt av en fredsavtale.
 • 1972: Nord- og Sør-Korea undertegner en intensjonserklæring om fredelig gjenforening, men 45 år senere er konflikten fastlåst.
 • Nord-Koreas hær er den femte største i verden med én million soldater.
 • Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Nordkoreanernes viktigste handelspartner er Kina.
 • Nord-Korea har pådratt seg det internationale samfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende missiler.
 • FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe ledelsen i hovedstaden Pyongyang nekter å etterkomme.
 • En lang rekke internasjonale sanksjoner er innført mot Nord-Korea for å presse landet til å oppgi sine våpenprogrammer.
 • 5. mars 2018 reiser en sørkoreansk regjeringsdelegasjon til Nord-Korea for første gang på ti år. Kim Jong-un arrangerte velkomstmiddag, og det ble flere møter om videre samtaler.
 • 8. mars 2018 inviterer Nord-Koreas leder Kim Jong-un USAs president Donald Trump til samtaler, og Trump takker ja. Invitasjonen ble overrakt av en sørkoreansk delegasjon som var i USA for å orientere om møtene med Nord-Korea.
 • 21. april sier Kim Jong-un at landet vil innstille testoppskytinger av missiler og atomprøvesprengning.
 • 27. april skal Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in møtes i grensebyen Panmunjom mellom de to landene.

(NTB)

– Kan ikke tro at et enkelt møte vil sikre fred

PRIO-forsker Stein Tønnesson tror ikke Nord-Korea vil gi opp sitt atomprogram. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRIO-forsker Stein Tønnesson tror ikke Nord-Korea vil gi opp sitt atomprogram. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

PRIO-forskeren tror ikke at Nord-Korea vil gi opp sitt atomprogram. Tønnesson forteller at han tror at landet vil love det, for så å velge ikke å gjøre det.

– Kim Jong-un vil stille krav om motytelser, som det senere blir strid om hvorvidt er oppfylt. Og så blir avviklingen av atomvåpnene utsatt. De fem anerkjente atomvåpenmaktene har gjort det samme med den forpliktelsen til å avskaffe atomvåpnene som de påtok seg gjennom ikkespredningsavtalen, sier Tønnesson.

Han legger til at det er viktig at Moon Jae-in og Donald Trump forstår viktigheten av detaljer.

– Djevelen ligger i detaljene. Derfor bør de legge opp veikart for en langvarig forhandling med sikte på en presis avtale med massevis av punkter. Gradvise lettelser i sanksjonene må kobles til helt presise, verifiserbare tiltak fra Nord-Koreas side. Verken Moon Jae-in eller Trump må tro at ett enkelt toppmøte kan sikre fred, poengterer Tønnesson.

Les også: «Kim Jong-un fortsatte å følge i de blodige fotsporene til faren og bestefaren»

Personvernpolicy