Palestinske fagforeningstopper misbrukte norsk pengestøtte

IKKE GOD NOK: – Internkontrollen i PGFTU har ikke vært god nok, og det har vært for liten kontroll med hvordan økonomisk støtte fra givere har blitt brukt, slår LOs 2. nestleder Roger H. Heimli fast.
IKKE GOD NOK: – Internkontrollen i PGFTU har ikke vært god nok, og det har vært for liten kontroll med hvordan økonomisk støtte fra givere har blitt brukt, slår LOs 2. nestleder Roger H. Heimli fast. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju palestinske fagforeningstopper er tiltalt for økonomiske misligheter, og norsk LO krever 800.000 kroner tilbakebetalt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinsk Økokrim har tatt ut tiltale mot lederen av palestinsk LO, Shaher Saad, sønnen hans og seks medlemmer av organisasjonens sekretariat, skriver FriFagbevegelse.

Ifølge tiltalen er det blant annet overført penger til prosjekter som siden er stanset, uten at beløpene er tilbakeført.

Det skal også være utbetalt penger til privatpersoner i eller utenfor den palestinske landsorganisasjonen (PGFTU) for aktiviteter som ikke har noe med organisasjonen å gjøre. Tiltalen lyder på misbruk av kreditt, dokumentfalsk og underslag.

I alt skal nesten 8 millioner kroner være kommet på avveie.

Les også: LO-forbund krever faktiske boikott-tiltak overfor Israel

Liten kontroll

– Internkontrollen i PGFTU har ikke vært god nok, og det har vært for liten kontroll med hvordan økonomisk støtte fra givere har blitt brukt, slår LOs 2. nestleder Roger H. Heimli fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltalen førte til at norsk LO sendte sin egen revisor til Palestina for å undersøke om pengestøtten fra Norge var brukt i henhold til inngåtte avtaler.

Deler av støtten til palestinsk fagbevegelse har kommet fra Norad, og norsk LO har alt tilbakebetalt 800.000 kroner.

Vurderer samarbeidet

– Vi har betalt tilbake pengene til Norad og har krevd at PGFTU refunderer beløpet, sier Heimli, som opplyser at samarbeidet med PGFTU vil bli vurdert.

PGFTU har rundt 350.000 medlemmer og består av 14 forbund på Vestbredden og 15 forbund på Gazastripen. Norsk LO har støttet dem med egne midler og Norad-midler siden Oslo-avtalen mellom Israel og palestinerne ble inngått i 1993.

Les også: Bistandskutt til palestinerne bekymrer Søreide