Tidligere FSB-sjef overbevist om at Berg jobbet for USA

Frode Berg sitter fengslet i Moskva, anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember.
Frode Berg sitter fengslet i Moskva, anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Foto: Privat / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den spionsiktede nordmannen Frode Berg deltok i en operasjon som var styrt av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, mener en tidligere FSB-sjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg har via sine advokater fortalt at han var på oppdrag for Etteretningstjenesten da han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor.

Men tidligere FSB-generalmajor Aleksandr Mikhailkov sier til Aftenposten at den egentlige oppdragsgiveren er CIA.

– Å bruke en pensjonist som Berg som ikke skjønner hva som skjer, men har mange venner og ofte reiser til Russland, passer perfekt inn i hvordan CIA jobber, sier Mikhailkov.

Han legger til at amerikanerne ikke ønsker at deres norske agenter skal forstå at de egentlig jobber for «storebror» og ikke for sitt eget land – men at det er dette som er realiteten.

– I våre øyne ville ikke norsk etterretning operert fritt på egen hånd i Moskva. De gjør alltid hva amerikanerne og CIA sier, sier Mikhailkov til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mikhailkov sier i intervjuet at det er en stor seier å avsløre en agent og at saken kan brukes politisk og diplomatisk av det russiske utenriksdepartementet. Fordi Berg er sivilist, må han først dømmes i en rettssak før det kan bli aktuelt med en utlevering.

Frode Berg nekter skyld, selv om han har medgitt å ha utført et oppdrag for E-tjenesten.

Mer om saken:

Forsker: Frode Berg kan være offer for russisk kontraspionasje

Solberg vil ikke bekrefte at Frode Berg jobbet for E-tjenesten

Advokat tror VM kan bli løsningen for Frode Berg