Kinesiske firmaer utnytter fattigdommen i Zimbabwe

<p>Kinas president Xi Jinping lovet Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa et strategisk partnerskap.</p>
Kinas president Xi Jinping lovet Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa et strategisk partnerskap. Foto: NTB scanpix

Zimbabwes regjering er begeistret for Kina, og fikk nylig løfter om omfattende lån til nye storprosjekter. Vanlige zimbabwere er skeptiske. De mener Kina utnytter arbeidere og bidrar til offentlig korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort shoppingsenter og sportsarena er tydelige tegn på kinesernes inntog i Zimbabwe. I motsetning til mange andre afrikanske land er ikke kinesere veldig synlig i bybildet. De driver forretningene sine i det stille og uten innsyn.

36-årige Derick Chihota jobber i det kinesiske firmaet Yeng Lin Glass Company i hovedstaden Harare. For ham og mange andre zimbabwere har livet vanskelig. De kinesiske sjefene har en brutal lederstil. I dette firmaet er zimbabwere ansatt i stillingene på laveste nivå.

– Daglig må vi tåle slag eller muntlige fornærmelser. Hver dag begynner vi å jobbe kl. 04.30 i glasslageret og slutter kl. 22.00. Det betyr at vi får mindre enn fem timer søvn hver natt, forteller Chihota til Bistandsaktuelt.

I løpet av årene har mange firmaer innen klesproduksjon, metall, jordbruk, teknisk arbeid, møbler, handel og matservering blitt nedlagt. Mange arbeidere har mistet jobben og må derfor jobbe for kinesiske firmaer i vekst, i hovedsak butikker.

Zimbabwe har 14 millioner innbyggere, hvorav 90 prosent er arbeidsledige.

Mange andre som i likhet med Chihota jobber for kinesiske firmaer, forteller om dårlig lønn, lange og harde arbeidsdager, verbal og fysisk vold og trusler om oppsigelser. Chihota betrakter arbeidsbetingelsene som en form for slaveri.

Chihota hevder at han tjener 105 amerikanske dollar per måned, og at lønna ikke alltid kommer i tide. Den kan også komme oppdelt i flere utbetalinger.

Bryter rettigheter

Menneskerettighetsaktivister mener at kinesiske arbeidsgivere bryter menneskerettighetene.

– Kinesere behandler sine arbeidere som slaver og misbruker dem fysisk, men de blir ikke straffeforfulgt, sier Okay Machisa, nasjonal direktør i Zimbabwe Human Rights Association (ZimRights).

ZimRights er en organisasjon som ble etablert for 26 år siden for å sikre at zimbabwiske innbyggere blir informert om menneskerettigheter og blir styrket til å kjempe for sine egne rettigheter.

I 2016 meldte Zimbabwe Diamond Miners Workers’ Union det kinesiskeide firmaet Detroop Mine til National Employment Council av på grunn av mishandling av ansatte.

For 20 år siden var Zimbabwe rammet av økonomiske sanksjoner fra vestlige land som Storbritannia som følge av den kaotiske beslagleggelsen av gårder som var eid av hvite mennesker.

Det var tidligere president Robert Mugabe som styrket de økonomiske relasjonene med den asiatiske giganten i det som ble kjent som The Look East Policy. Det førte til at kinesere ble landeiere, og ansatte lokale zimbabwere.

Kontanttyver

Kinesiske forretningsmenn driver alle slags foretak, fra gårder til handel og gruvedrift. I år var det flest kinesere på listen over påståtte «kontanttyver». Mer enn 1,3 milliarder amerikanske dollar ble ført ut av landet under tidligere president Mugabes styre, noe som satte fyr på det nåværende økonomiske krakket.

Ifølge «Looters’ list», som ble offentliggjort av Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa 19. mars, ble nesten én milliard amerikanske dollar overført ulovlig gjennom eksportoverskudd, betaling for varer som ikke ble mottatt i Zimbabwe, eller midler overført til utenlandske banker som kontanter eller gjennom uautoriserte transaksjoner.

Det kinesiske diamantgruveselskapet Jinan Mining overførte 546 millioner amerikanske dollar uten godkjennelse av Zimbabwes sentralbank for tre år siden etter å ha slitt ut zimbabwiske arbeidere. Selskapet skapte lite eller ingen utvikling i området rundt diamantgruvene Marange i Manicaland-provinsen.

Les også: Kina vil opprette sitt eget "Norad"

Uten beskyttelse

Samtidig er de kinesiske arbeidsmetodene fortsatt i søkelyset hos arbeidsrettseksperter.

– Det vi ønsker i landet vårt, er en proteksjonistisk politikk som begynner med immigrasjonsdepartementet. Hvis en investor kommer til landet vårt, må det være et sunt personalledelsessystem, sier Rodgers Matsikidze, ekspert i arbeidsrett.

Ifølge Matsikidze har de færreste kinesiskeide virksomheter i land i det sørlige Afrika en lokal person som personalleder.

– Det er problematisk fordi kinesere ignorerer Zimbabwes arbeidslover, legger han til.

Selv på gårder som tidligere ble eid av Zimbabwes kommersielle hvite gårdbrukere, har kinesere blitt en kraft å regne med, ifølge undertrykte arbeidere som jobber for dem.

– Det vi opplever, er moderne slaveri. Vi jobber for veldig lite penger. Våre tidligere sjefer, som mistet gårdene sine, var bedre enn kineserne. Kineserne suger ut blodet vårt, forteller Tichaona Ngwenya, som arbeider på en kinesiskeid tobakksgård i Murewa i Zimbabwes østlige provins Mashonaland.

Fagforeninger mener også at tilstanden til arbeidere som jobber for kinesere, er ille.

– Kinesiske arbeidsgivere gir ikke beskyttelsesklær til arbeiderne, men likevel krever de at jobben skal utføres grundig, og de bruker brutal vold mot arbeiderne, sier Raymond Sixpence, generalsekretær i Progressive Agriculture and Allied Industries Workers’ Union of Zimbabwe.

Les også: Avgjørende tiår for Kina i Afrika

«En gammel venn»

I begynelsen av april fikk Zimbabwes nye president Emmerson Mnangagwa en varm velkomst og ble omtalt som en gammel venn da han ankom Beijing på statsbesøk.

Mye tyder på at kineserne var varslet på forhånd om kupp-planene mot mangeårig president Robert Mugabe i november i fjor.

Kina var i alle år en trofast støttespiller for Zimbabwes mangeårige president Robert Mugabe, og forholdet mellom de to land ligger ikke an til å bli dårligere etter at Emmerson Mnangagwa overtok som president.

– Kina og Zimbabwe vil etablere et omfattende, strategisk partnerskap, lovet Kinas president Xi Jinping, ifølge NTB.

Les også: Gjør som Kina: Vend svakheter til styrker

Mnangagwas forhold til Kina går helt tilbake til 1960-tallet, da han som geriljasoldat fikk militær trening i landet. Kina væpnet og støttet frigjøringsbevegelsen ZANU i den daværende britiske kolonien Rhodesia, der Mnangagwa i likhet med Mugabe var en sentral skikkelse.

– Du er en gammel venn av Kina og jeg setter pris på din innsats for å utvikle samarbeid på alle områder, sa Xi da han tok imot Zimbabwes 75 år gamle president.

Zimbabwe er rikt på mineraler, og kineserne har lenge vært den største investoren. Landet er fortsatt gjenstand for sanksjoner fra USA, EU og flere vestlige land, til tross for at landets nye leder har lovet å kjempe mot korrupsjon og innføre politiske reformer.

I desember undertegnet Zimbabwe en låneavtale med Kina på 153 millioner dollar for å utvide og pusse opp den internasjonale flyplassen i Harare.

– Det betyr at innkjøpene gjøres i Kina, og 20 millioner havne i lommene på noen myndighetspersoner, er den syrlige kommentaren til flere zimbabwere.

Denne saken ble først publisert på Bistandsaktuelt.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:56 Svensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53 17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Studie: 3 milliarder fugler har forsvunnet i Nord-Amerika siden 197021:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid
Siste nytt
22:56SportSvensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53Sport17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenStudie: 3 milliarder fugler har forsvunnet i Nord-Amerika siden 197021:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid
Populært