Norge undertegner milliardavtale med Litauen

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte tirsdag presidentpalasset i Litauens hovedstad Vilnius, hvor de møtte landets president Dalia Grybauskaite.
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte tirsdag presidentpalasset i Litauens hovedstad Vilnius, hvor de møtte landets president Dalia Grybauskaite. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med kronprinsparets til stede signerte Norge og Litauen tirsdag en avtale om fordelingen av 1,1 milliarder kroner i norsk EØS-støtte til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pengene skal brukes på ulike prosjekter innen justissektoren, næringsutvikling, forskning og helse i perioden 2014-2021, ifølge Utenriksdepartementet.

Målet med pengestøtten er å skape arbeidsplasser, bidra til sosial utjevning og styrke demokratiske institusjoner, understreker utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.

Statssekretær Audun Halvorsen (H) undertegnet avtalen på vegne av Norge.

Et allerede pågående justissamarbeid blir forlenget. Både fengselssamarbeidet med Kriminalomsorgsdirektoratet og samarbeidet mellom politietatene for bekjempelse av grensekryssende og organisert kriminalitet blir videreført.

Et nytt prosjekt er et samarbeid mellom arbeidstilsynene i de to landene i kampen mot arbeidslivskriminalitet, ifølge Halvorsen.

Anledningen for kronprinsparets offisielle besøk til de tre baltiske landene denne uken, er hundreårsjubileet for Litauen, Latvia og Estlands selvstendighetserklæringer.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit møtte tirsdag Litauens president Dalia Grybauskaite i presidentpalasset i landets hovedstad Vilnius.