Meny

Asylsøkere angrepet av antatte høyreekstremister på Lesvos

Asylsøkere på Lesvos danner en ring for å beskytte familiene sine idet gresk politi forsøker å holde voldelige innvandringsmotstandere unna. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Minst ti personer er innlagt på sykehus og over 100 er pågrepet etter en voldelig protest mot asylsøkere på den greske øya Lesvos, melder greske medier.

De fleste som er innlagt, er asylsøkere, men ingen er alvorlig skadd, opplyser helsepersonell til gresk fjernsyn.

Asylsøkerne, mange av dem afghanere, hadde etablert en protestleir på havna i Mytilini med krav om å bli overført til fastlandet. I fem dager hadde de okkupert en plass i hovedbyen på Lesvos, men natt til mandag ble de angrepet av lokale folk som kastet brannbomber og fyrverkeri mot protestleiren.

Gresk politi måtte bruke tåregass, sjokkgranater og køller for å skille de to gruppene fra hverandre. Mandag morgen ble dessuten protestleiren fjernet.

Regjeringspartiet Syriza omtaler angriperne som «høyreekstreme kjeltringer».

– Dette var en velorganisert aksjon, med mål om å drepe, skriver det venstreorienterte partiet i en uttalelse.

Menneskerettsgrupper har flere ganger advart mot forholdene for flyktninger og migranter på de greske øyene. På Lesvos er 6.500 mennesker stuet sammen i en leir som ble bygd for 3.500 mennesker.

Før angrepet på asylsøkerne hadde ordføreren på Lesvos igjen bedt regjeringen i Aten om å gjøre noe med situasjonen.

– Det er 10.000 asylsøkere her, og vi har en befolkning på 27.000. Øya vår blir igjen holdt som gissel. Lesvos klarer det ikke lenger, skrev ordfører Spyros Galinos i et brev til innvandrings- og innenriksdepartementet.

Aktuelt: Gresk domstol gir asylsøkere bevegelsesfrihet

Populært