FN mener faren for atomkrig øker

Nord-Koreas løfte om å stanse atomprøvesprengninger og utvikling av langtrekkende missiler, er gledelig, mener FNs visegeneralsekretær for nedrustning, Izumi Nakamitsu. Foto: AP / NTB scanpix
Nord-Koreas løfte om å stanse atomprøvesprengninger og utvikling av langtrekkende missiler, er gledelig, mener FNs visegeneralsekretær for nedrustning, Izumi Nakamitsu. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Faren for atomkrig øker, slår FNs visegeneralsekretær for nedrustning, Izumi Nakamitsu, fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trusselen om bruk av atomvåpen, forsettlig eller på annet vis, er økende, sier Nakamitsu.

Mandag oppsummerte hun atomtrusselen for en komité i Genève, som forbereder en konferanse om ikkespredningsavtalen (NPT) som skal holdes i 2020.

NPT ble vedtatt i 1968 under den kalde krigen, i et forsøk på å hindre spredning av atomvåpen og for å få land som alt hadde slike våpen til å ruste ned.

Reportasje: 50 år siden Nord-Korea tok amerikansk spionskip

Samme utfordring

I dag står verden overfor nøyaktig de samme utfordringer som de som ledet til at NPT kom i stand, mener Nakamitsu.

Nord-Korea trakk seg fra ikkespredningsavtalen for 15 år siden, og har siden bygd opp et atomvåpenprogram som har vakt stor internasjonal bekymring.

I helgen kunngjorde landets leder Kim Jong-un at han hadde beordret stans i prøvesprengninger og tester av langtrekkende missiler, noe Nakamitsu mener er godt nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper at denne beslutningen vil bidra til å bygge tillit og skape en atmosfære av oppriktig dialog og forhandlinger, sier hun.

Aktuelt: Putin: Russland har testet flere nye atomvåpen

Forverret klima

– Det geopolitiske klimaet er imidlertid forverret, mener Nakamitsu, som viser til at noen av de viktigste avtalene og rammeverkene for atomvåpenkontroll blir undergravd.

– Retorikk om nødvendigheten og nytten av atomvåpen øker, sier Nakamitsu, som er sterkt bekymret over at atommaktene nå moderniserer sine atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem av de ni landene som har utviklet atomvåpen – USA, Russland, Frankrike, Kina og Storbritannia – har sluttet seg til ikkespredningsavtalen.

Nord-Korea, India, Pakistan og Israel står utenfor NPT.

Aktuelt: Pentagon vil utvikle nye, taktiske atomvåpen

Kritiserer Norge

Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) , som ble belønnet med Nobels fredspris i 2017, mener Norge og en rekke andre land undergraver ikkespredningsavtalen ved å støtte USAs og NATOs forsvarsdoktrine som åpner for bruk av atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 30 land som ikke har atomvåpen bidrar til atomkappløp og trusler ved eksplisitt å basere sitt nasjonale forsvar på mulig bruk av atomvåpen fra sine allierte. De undergraver NPT, slår ICAN fast.

ICAN er også sterkt kritisk til at atommaktene som har undertegnet ikkespredningsavtalen nå moderniserer sine atomvåpen.

– De viser ingen vilje til atomnedrustning, slår ICANs leder Beatrice Fihn fast.

Reportasje: «Mannen som reddet verden»