Ortega trekker omstridt pensjonsreform

Regjeringens forslag til kutt i pensjon og trygd har utløst massive protester i Nicaragua. Foto: AP / NTB scanpix
Regjeringens forslag til kutt i pensjon og trygd har utløst massive protester i Nicaragua. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nicaraguas president Daniel Ortega trekker en omstridt pensjonsreform, etter at 24 mennesker skal ha mistet livet i omfattende protester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Nicaragua opplyste lørdag at minst ti mennesker var drept i protestene mot regjeringen, men ifølge Det nicaraguanske senteret for menneskerettigheter (Cenidh) er 24 drept siden onsdag.

En av de første som skal ha blitt drept, var en 33 år gammel politimann, men omstendighetene er uklare.

Demonstrasjonene omtales som de største siden Daniel Ortega ble president for elleve år siden og ble utløst av misnøye med regjeringens forslag om pensjonsreformer som ville føre til kutt i pensjon og trygd.

Søndag trakk Ortega i en TV-tale tilbake forslaget om reform, åpenbart i et forsøk på å roe gemyttene.

Fordømmer volden

Demonstrasjonene startet i hovedstaden Managua, men spredte seg kort tid etter til byer som Bluefields og Leon. Demonstrantene ble møtt med store politistyrker og motdemonstranter fra Sandinistpartiets ungdomsfløy, som forsvarer regjeringens politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fordømmer volden og den overdrevne maktbruken fra politiet og andre, mot sivile som utøver sin grunnlovsfestede rett til ytrings- og forsamlingsfrihet, heter det i en kunngjøring fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Journalist drept

Journalisten Miguel Angel Gahona ble drept av en antatt skarpskytter mens han filmet et sammenstøt mellom demonstranter og politi i Bluefields lørdag.

– Vi har grunn til å tro at en snikskytter fyrte av skuddet. Det var ikke unge folk som gjorde det. De eneste som var bevæpnet, var politiet og opprørspoliti, sier journalistens kollega Ileana Lacayo til fjernsynsstasjonen Canal 15.

– Nicaraguas regjering må la journalister fritt få gjøre jobben sin, heter det i kunngjøringen fra amerikansk UD.

Sprer terror

Flere andre journalister skal ha blitt angrepet, midlertidig pågrepet og fått utstyr beslaglagt. Torsdag ble fire uavhengige fjernsynsstasjoner tatt av luften. Tre av dem fikk senere grønt lys, men den fjerde er fortsatt stengt.

I et forsøk på å roe ned protestene, tok Ortega lørdag til orde for å møte aktører fra privat sektor, men utspillet har så langt blitt avvist.

Ortega mener protestene er støttet av amerikanskfinansierte organisasjoner for «å spre terror og usikkerhet».