Frode Berg i Moskva på oppdrag for E-tjenesten

Arkivbilde av Frode Berg som sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Foto: Privat / NTB scanpix
Arkivbilde av Frode Berg som sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Foto: Privat / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frode Berg innrømmer at han var i Russland for den norske E-tjenesten, opplyser den spionsiktede nordmannens forsvarere til Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi går ut med dette nå fordi det er så mye spekulasjoner rundt dette, både riktige og gale, og derfor følte Frode Berg at det var riktig å gå ut med sin historie slik han opplever det, sier Risnes til NTB.

62-åringen har fortalt til sine advokater at han flere ganger reiste på oppdrag til landet på vegne av den norske etterretningstjenesten, skriver Dagbladet.

Norske myndigheter vil ikke kommentere de nye opplysningene i saken.

Føler seg sviktet

– Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjonen, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndigheter, og håpet at de ville stille opp for ham. Berg ønsker nå at hans versjon av saken blir kjent, sier hans norske advokat Brynjulf Risnes.

Til NTB sier Risnes at Frode Berg fremdeles hevder seg lurt eller sviktet av norske myndigheter.

– Dette har sammenheng med at han ikke visste eller forsto hvor alvorlig dette kunne bli eller hva slags konsekvenser det kunne føre med seg, sier Risnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Amatørmessig

Norske myndigheter har tidligere ikke villet svare på om Berg var i Russland for E-tjenesten. Det kommer de heller ikke til å si noe om, for det kan de ikke, mener offiser og tidligere sjef for etterretningsgruppa E 14, Ola Kaldager.

Han sier til Dagbladet at han tror Bergs forklaring er riktig, men hvis det stemmer synes han bruken av 62-åringen som agent virker lite profesjonelt og amatørmessig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er tidligere grenseinspektør. Det virker veldig spesielt å rekruttere en som har hatt den jobben. I Russland er grenseinspektører KGB-folk. De tar det nok for gitt at det er det samme i Norge. Derfor er det rart å velge en sånn person, sier Kaldager til avisa.

Leder for støttegruppa «Hjelp Frode hjem», Øystein Hansen, er sjokkert over opplysningene om at E-tjenesten i Norge skal ha rekruttert blant lokalbefolkningen ved grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– E-tjenesten i Norge bruker folk og gir faen i dem. Det synes jeg er en skam. Han er brukt av norske tjenester og overlatt til seg selv. Regjeringen må på banen å rydde opp, sier Hansen til Dagbladet.

Frode Berg

* Frode Berg (62) er en tidligere grenseinspektør bosatt i Kirkenes.

* Berg jobbet ved grensekommissariatet i Sør-Varanger i 25 år fram til 2014, da han ble pensjonist. Han har i flere år vært sterkt engasjert i norsk-russisk samarbeid.

* Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Han hadde da på seg 3.000 euro i kontanter. Han er anklaget for å ha forsøkt å anskaffe hemmelige dokumenter om den russiske flåten og er siktet for spionasje.

* Berg har forklart til sin russiske advokat at han opplevde å ha blitt narret i en felle. Han skal ha blitt bedt av nordmenn om å overlevere pengesummen i Moskva.

* Søndag sier Bergs advokater at nordmannen var klar over at han handlet på oppdrag fra den norske E-tjenesten, men fastholder at han ble lurt eller sviktet.

* Den 2. februar ble varetektsfengslingen av Berg forlenget med tre måneder fram til 5. mai.

Kilde: NTB

Møte i Praha

Frode Berg har blitt representert av den russiske advokaten Ilja Novikov i rettsmøtene mot den russiske sikkerhetstjenesten FSB i Moskva. I Norge er det Risnes som har forsøkt å ivareta nordmannens interesser. Først nylig, i Tsjekkias hovedstad Praha, møtte de to advokatene hverandre for første gang.

– Med den informasjonen som har framkommet, er vår klient Frode Berg sikker på at mannen han møtte i Oslo i fjor høst, og som ba ham reise til Moskva og gjøre det som førte til arrestasjonen og spion-siktelsen, jobbet for den norske Etterretningstjenesten, sier Novikov til Dagbladet.

– Kjent for russerne

Risnes sier mange har visst om de nye opplysningene og at det bare har vært et spørsmål om tid før de uansett ville gå ut med informasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke noe av dette som er ukjent for russiske myndigheter, så sett fra vår side endrer ikke dette noe for Frode Bergs situasjon, sier Risnes.

Den pensjonerte grenseinspektøren har sittet varetektsfengslet i Moskva siden 5. desember i fjor. Da ble han pågrepet av det russiske føderale sikkerhetspolitiet (FSB). Berg hadde med seg 3.000 euro, tilsvarende 28.800 kroner.