Ekspert: Kim i styrket posisjon til USA-samtaler

Folk følger med på Nord-Koreas leder Kim Jong-un, som nylig kunngjorde at landet avslutter atomprøvesprengninger og rakett-tester. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
Folk følger med på Nord-Koreas leder Kim Jong-un, som nylig kunngjorde at landet avslutter atomprøvesprengninger og rakett-tester. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har nådd sitt mål om å forhandle om en fredsavtale med USA på like vilkår, sier Nord-Korea-ekspert Hartmut Koschyk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag kunngjorde Kim at det lukkede regimet vil stanse atomprøvesprengninger og missiltester. Fredag skal Kim møte Sør-Koreas president Moon Jae-in. Senere, mest sannsynlig i slutten av mai eller begynnelsen av juni, skal Kim møte USAs president Donald Trump.

– På grunn av sitt suksessfulle atomprogram har Kim nådd sitt mål om å forhandle om en fredsavtale med USA på like vilkår, sier Koschya.

– Nå kan han fremstå som forsonende og fryse sitt atomprogram, legger Koschyk til.

Kim Dong-gil, en ekspert på Nord-Korea ved universitetet i Beijing, sier han tror landet vil bruke atomvåpen som et forhandlingskort for offisielt å avslutte Korea-krigen, garantere for Nord-Koreas sikkerhet og muliggjøre at landet får åpnet opp økonomien sin til resten av verden.

Skeptisk

Andre eksperter har opplyst at Kims kunngjøring var lovende, men begrenset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt opplagt en positiv utvikling, sier Daniel Pinkston ved Troy universitet.

– Det er et nødvendig, men ikke godt nok steg for at Nord-Korea går tilbake til forpliktelsene om ikke å spre atomvåpen.

Flere har vært skeptiske etter Kims kunngjøring. Blant dem er Japans statsminister Shinzo Abe.

– Vi ønsker Nord-Koreas kunngjøring velkommen som et steg videre. Men vi må se nærmere på om denne beslutningen vil føre fram til en beviselig og uomtvistelig avskaffelse av atomarsenal og masseødeleggelsesvåpen, sa Abe.

– Løftet gir handlingsrom

Ekspertene nyhetsbyråene AFP og DPA har snakket med, er enige om at Nord-Koreas atomløfte var et smart trekk, men:

– Selv om det i stor grad formaliserer tidligere løfter om den midlertidige stansen i november og mars, gir det fortsatt en del handlingsrom for å omgå løftene i framtiden, og ingen der er irreversible. Ingenting i løftet nevner atomnedrustning, sier Vipin Narang ved Massachusetts Institute of Technology.