Tyske eksperter: Vestens angrep i Syria var ulovlig

Angela Merkels støtte til USA, Frankrike og Storbritannia for angrepet i Syria får kritikk i den tyske nasjonalforsamlingen. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix
Angela Merkels støtte til USA, Frankrike og Storbritannia for angrepet i Syria får kritikk i den tyske nasjonalforsamlingen. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USA, Storbritannia og Frankrikes luftangrep i Syria var et brudd på folkeretten, konkluderte jurister i den tyske nasjonalforsamlingen fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspertene i Bundestag slo fast at de tre landene brøt forbudet om bruk av vold i internasjonal rett.

Juristene henviste spesielt til FNs erklæring fra generalforsamlingen i 1970. Den understreker statenes plikt til å holde tilbake med militær, politisk eller økonomisk tvang mot politisk uavhengighet. I nasjonalforsamlingen i Berlin ble det reist spørsmål om angrepet i Syria var hensiktsmessig for å hindre ytterligere lidelser i Syria.

Storbritannias motiv for å slutte seg til angrepet var heller ikke overbevisende, sa ekspertene.

Både EU, NATO, Tyskland, Danmark, Tyrkia, Israel, Japan, Canada og Saudi-Arabia har gått ut og støttet Storbritannias statsministers uttalelse om at angrepet var «riktig» og «lovlig».

Tyskland deltok ikke i luftangrepene, men statsminister Angela Merkel kalte angrepet for «nødvendig og hensiktsmessig».

Angrepet 14. april var et svar på at det syriske regimet angivelig benyttet seg av kjemiske våpen i Douma 7. april.

Personvernpolicy