Karadzic anker dommen på 40 års fengsel for folkemord

Den tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic får sin anke opp for FN-domstolen i Haag mandag. Bildene viser hvordan han framsto under rettssaken (til venstre) og slik han så ut da han ble gjenkjent i Beograd etter mange år på rømmen. Foto: Reuters/NTB scanpix
Den tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic får sin anke opp for FN-domstolen i Haag mandag. Bildene viser hvordan han framsto under rettssaken (til venstre) og slik han så ut da han ble gjenkjent i Beograd etter mange år på rømmen. Foto: Reuters/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den engang så fryktede bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic får sin ankesak opp for FN-domstolen i Haag mandag. Karadzic er dømt til 40 års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 72 år gamle Karadzic er dømt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Bakteppet var den tre år lange borgerkrigen i Bosnia fra 1992 til 1995, der 100.000 mennesker ble drept og 2,2 millioner gjort hjemløse.

I dommen fra mars 2016 heter det at de bosniske serbernes tidligere leder, lett gjenkjennelig med sin manke av sølvgrått hår, var på toppen av det militære og politiske lederskapet i republikken og en frontperson i utarbeidelsen av det ideologiske grunnlaget for den systematiske, etniske renskingen som foregikk i stor skala.

Karadzic ble funnet skyldig på ti punkter, blant dem massakren i Srebrenica, der 8.000 ungdommer og menn ble likvidert og lagt i massegraver. Dommerne mente også at han var drivkraften bak den 44-måneder lange beleiringen av den bosniske hovedstaden Sarajevo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karadzic har anket på 50 punkter i dommen og beskylder dommerne for å ha gjennomført en politisk rettssak mot ham.

Den tidligere serbiske lederen Slobodan Milosevic ble også dømt i Haag, men døde i sin celle før saken var over. De bosniske serbernes militære sjef, general Ratko Mladic, ble i november i fjor dømt til livsvarig fengsel.

Rettssaken mot Karadzic var en maratonøvelse som varte i 497 dager. Hele 115.000 sider med bevis ble lagt fram i retten, og 586 vitner ble framført.

Før dommen i 2016 avslørte Karadzic at han var så sikker på å bli frikjent at han allerede hadde pakket og var klar til et liv i frihet.

Aktuelt:

Ratko Mladic dømt til fengsel på livstid for folkemord

Den norske offiseren som vitnet mot Mladic: – I dag syntes jeg synd på ham

Mladic kastet ut av rettssalen raseriutbrudd