Sør-Syria frykter ny offensiv fra Assad

USA-støttede opprørere kontrollerer biler ved en veisperring i Busra al-Sham sør i Syria. Opprørerne frykter nå at syriske regjeringsstyrker skal innledet en offensiv mot området. Foto: AP / NTB scanpix
USA-støttede opprørere kontrollerer biler ved en veisperring i Busra al-Sham sør i Syria. Opprørerne frykter nå at syriske regjeringsstyrker skal innledet en offensiv mot området. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørere som tidligere fikk USAs støtte sør i Syria, frykter at regimet skal starte en ny offensiv – som kan utløse en enda større konflikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Bashar al-Assads styrker setter inn støtet i sør, kan allierte iranske og russiske styrker følge med. De vil da være enda nærmere den stadig mer spente grensa til Israel, samt de amerikanske soldatene som holder til lenger øst i Syria.

Det sørlige Syria har de siste månedene vært relativt rolig etter at USA, Russland og Jordan meklet fram en våpenhvile.

Dersom krigen blusser opp i dette området, kan det også øke risikoen for at ytterliggående islamister som IS igjen styrkes.

I årevis har opprørere kjent under navnet Sørfronten i det skjulte mottatt amerikanske våpen, penger og trening for å kjempe mot IS og Assads regjering, skriver nyhetsbyrået AP.

President Donald Trump avsluttet i fjor dette CIA-programmet som et ledd i USAs forsøk på å trekke amerikanerne ut av den syriske borgerkrigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Syrias president Bashar al-Assad.
Syrias president Bashar al-Assad.

Aktuelt: USA: Russland og Syria forsinker OPCW-inspektørene

Krigstrommer

Fjorårets våpenhvileavtalen sør i Syria ser samtidig ut til å smuldre opp. Regjeringsstyrkene utførte voldsomme bombeangrep i den sørlige provinsen Deraa i mars, etter en åtte måneder lang pause.

Flere tusen mennesker flyktet. Nå kan et nytt stormangrep være i gjære, forteller opposisjonelle og lokale ledere.

– Sør-Syria lever i en rykteflom som snart vil bli virkelighet, sier aktivisten Ahmad al-Masalmeh i Deraa.

– Den frie syriske hær gjør seg klare, mens regimet og Russland sender trusler. Amerika og Israel slår på krigstrommene med luftangrep mot Assad, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Europa og Syria på agendaen under høytstående møte mellom NATO og Russland

Israelske advarsler

Frykten har økt siden Assads styrker nylig gjenerobret den mangeårige opprørsbastionen Øst-Ghouta utenfor hovedstaden Damaskus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange spør seg om regimet, Iran-støttede militser og russiske kampfly neste gang vil slå til i sør.

Israel har gjentatte ganger advart Iran og dets stedfortredere mot å nærme seg grensa. Israelerne har utført over hundre luftangrep i Syria siden konflikten i Syria brøt ut i 2011 og antas også å ha utført angrepet som nylig drepte sju iranske soldater på en syrisk base.

Aktuelt: Russland: Tyskprodusert klorgass funnet i Øst-Ghouta

På retrett

Assad kan komme fram til at en framrykning sørover er verdt risikoen. Den viktigste grenseovergangen til Jordan har vært stengt siden 2015, og regimet har mistet viktige handelsruter som binder Jordan, Syria og Libanon sammen. Jordan har gjort det klart at de bare vil gjenåpne grensa dersom Damaskus har kontrollen.

Østløvenes brigade, en opprørsgruppe som fikk skjult amerikansk støtte inntil slutten av fjoråret, har de siste månedene vært på retrett fra angrep fra både regjeringsstyrkene og IS-krigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Militsen er nå presset inn i et område i nærheten av militærbasen Al-Tanf, nær grensa til Irak og Jordan, hvor amerikanske spesialsoldater holder til.

– Det vil bli et enkelt stikk for regimet. Det finnes ingen beskyttelse, sier gruppas talsmann Younis Salameh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i Tanf at norske soldater trente opprørere som denne uka opplyste til Klassekampen at de hele tiden har kjempet mot både IS og Assad.

Aktuelt: Regjeringen kritiseres for uklar tale om Syria-angrep

Amerikanske soldater

På Tanf-basen pågår fortsatt en separat Pentagon-finansiert innsats for å hjelpe opprørerne. USAs oppdrag der regnes som avgjørende for å hindre en sammenhengende landrute som knytter Iran-støttede styrker fra Teheran til Sør-Libanon og Israels grense.

Samtidig har IS fortsatt et nærvær i de spredte landsbyene og den vidstrakte ørkenen i det sørlige Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi beskyttet hele området fra Daesh (IS), sier Saeed Seif, talsmann for Martyr Ahmad al-Abdo-brigaden.

– Nå har vi mistet så mye, vi bare gjemmer oss og jobber med å sikre Rukban, sier han og viser til flyktningleiren der internt fordrevne syrere lever under ytterst kummerlige kår.

Aktuelt: Forsvaret avviser at norsktrent milits kjempet mot Assad

Spår bred offensiv

Både Assad og den USA-ledede koalisjonen kommer trolig til å bruke opprørerne som påskudd for trappe opp sine militæroperasjoner i sør, mener Rami Abdulrahman i eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Det kommer til å bli en bred offensiv på flere fronter, sier han og tilføyer at USAs egentlige intensjon vil være å hindre en iransk korridor.

De flere hundre tusen syrerne som bor i sør, frykter det verste.

– Det er dyp, dyp frykt, sier Mohammad al-Migdad i provinsrådet i Deraa.

Aktuelt:

Moxnes til Solberg: – Regjeringen må slutte å gjemme seg bak USA

– Dette er nok den største skandalen i Solberg-regjeringens tid