Ny rolle for Kims kone: førstedame

Se video: Kim Jong-uns kone Ri Sol-ju trer inn i en ny rolle som Nord-Koreas førstedame.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har gitt sin kone tittelen førstedame. En ekspert sier det løfter statusen hennes før toppmøtene med Sør-Korea og USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ri Sol-ju har ofte vært ved Kims side under offisielle begivenheter, men forrige helg hadde hun sitt første oppdrag alene under en ballettforestilling med kinesiske dansere.

Statlig medier i det lukkede regimet omtalte henne da som «den respekterte førstedamen». Det er første gang tittelen er blitt brukt på 40 år, og den kommer med et ekstra adjektiv som vanligvis er reservert for landets leder.

Nord-Koreas mest kjente nyhetsanker, Ri Hun-hee, som ofte er på plass ved store kunngjøringer, serverte nyheten. Kledd i en rosa drakt ble Ri ledsaget av offisielle tjenestemenn som ofte blir sett med Kim eller hans yngre søster Kim Yo-jong.

Eksperter sier forfremmelsen trolig er en del av et forsøk på å vise fram Nord-Korea som et «normalt land» i forberedelsene til toppmøtet med Sør-Koreas president Moon Jae-in neste fredag og sommerens møte med USAs president Donald Trump.

– Å forfremme Ri Sol-ju er den mest effektive markedsføringsstrategien, sier An Chan-il, en nordkoreansk avhopper som forsker på Nord-Korea-studier.

– Toppmøtet holdes som likeverdige, så hvis Melania Trump deltar, vil Ri delta, sier han.
Les også:

Slik er Kim Jong-un privat: – Han er hensynsløs

Mer makt til søsteren til Kim Jong-un

Personvernpolicy