Israel feirer 70 år som nasjon

Folk samlet seg på Rabin-plassen for å se på fyrverkeriet i anledning landets 70-årsdag. Foto: Oded Balilty / AP / NTB scanpix
Folk samlet seg på Rabin-plassen for å se på fyrverkeriet i anledning landets 70-årsdag. Foto: Oded Balilty / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag kveld startet Israel feiringen av sin 70-årsdag med fyrverkeri og en flammende tale av statsminister Benjamin Netanyahu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Merkedagen til Israels proklamasjon av uavhengighet av tidligere statsminister David Ben-Gurion i 1948 startet ved solnedgang. Feiringen er planlagt å vare til lørdag kveld. Fyrverkeri ble sendt opp i både Tel Aviv og Jerusalem.

Under den tradisjonelle fakkelseremonien i Jerusalem, som sparker i gang det israelerne kaller for uavhengighetsdagen, sa statsminister Benjamin Netanyahu at «fredsfrø» har begynt å spire blant noen av Israels arabiske naboer.

Han utdypet ikke dette, men det har vært tegn på en oppmykning av båndene til naboland, spesielt Saudi-Arabia – som i likhet med Israel ser på Iran som en voksende trussel.

– Vår hånd er utstrakt til alle naboer som vil ha fred, sa Netanyahu.

Statsministeren sa også at «vi styrer Israel mot å bli en økende verdensmakt». Han benyttet også anledningen til å komme med en advarsel:

– Og til våre fiender som tror at vi er et forbigående fenomen, har jeg en nyhet: I 70 år fra nå vil du finne et land her som er sju ganger sterkere enn hva vi har vært så langt. Dette er bare begynnelsen!

Seremonien i Jerusalem ble fulgt opp av utendørskonserter, dans i gatene og fyrverkeri over hele landet.