Asylsøkere utsettes for grove overgrep i Jemen

Asylsøkere og migranter fra land på Afrikas Horn blir tatt til fange og utsatt for grove overgrep av regjeringsstyrker og deres allierte i Aden-området, slår Human Rights Watch og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fast.
Asylsøkere og migranter fra land på Afrikas Horn blir tatt til fange og utsatt for grove overgrep av regjeringsstyrker og deres allierte i Aden-området, slår Human Rights Watch og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fast. Foto: Nariman El-mofty / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Asylsøkere og migranter utsettes for grove overgrep fra regjeringsstyrker og milits som støttes av Emiratene i Jemen, ifølge Human Rights Watch. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av asylsøkere og migranter fra Afrikas Horn, de fleste av dem fra Somalia, Etiopia og Eritrea, forsøker å ta seg til oljerike golfstater og andre land via krigsherjede Jemen.

Når de går i land sør i Jemen blir de internert og utsatt for grove og systematiske overgrep, og mange av dem blir deretter tvangsreturnert, går det fram av en ny rapport fra HRW.

– Asylsøkere og migranter fra Afrikas Horn blir torturert, voldtatt og drept i en fangeleir i havnebyen Aden, som kontrolleres av Jemens internasjonal anerkjente regjering, slår rapporten fast.

Aktuelt: Minst 15 imamer er skutt og drept i Jemen det siste halvåret

Drap og voldtekter

Saudi-Arabia har gjennomført tusenvis av bombetokter mot påståtte opprørsmål i Jemen siden mars 2015. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Saudi-Arabia har gjennomført tusenvis av bombetokter mot påståtte opprørsmål i Jemen siden mars 2015. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tidligere fanger forteller hvordan de ble slått med stålstenger og stokker, pisket, drapstruet, truet med deportasjon, utsatt for seksuelle overgrep og at vaktene skjøt og drepte minst to menn, går det fram av rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaktene tok også fra dem penger og personlige eiendeler, samt dokumenter utstedt av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Vaktene i fangeleiren i Aden har på brutalt vis banket opp menn, voldtatt kvinner og små gutter, og sendt hundrevis ut på havet i overfylte båter, sier Bill Frelick, som leder HRWs arbeid med flyktningers rettigheter.

– Krisen i Jemen kan på ingen måte rettferdiggjøre disse grusomhetene og denne brutaliteten, og Jemens regjering må straks sette en stopper for dette og stille overgriperne til ansvar, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Jemen:

* Republikk på Den arabiske halvøy, med anslagsvis 29 millioner innbyggere.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* De forente arabiske emirater deltar i koalisjonen og har soldater på bakken i det sørlige Jemen.

* Milits støttet av Emiratene kjemper nå mot styrker som støtter president Abed-Rabbo Mansour Hadi, som Saudi-Arabia forsøker å få gjeninnsatt.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført tusenvis av flyangrep i Jemen, og alle parter i konflikten anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

* Over 10.000 mennesker er drept i krigen siden 2015, ifølge Verdens helseorganisasjon. Over 50.000 er såret, og sivile utgjør flertallet av ofrene.

* Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der over 22 millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp. Over 8 millioner mennesker lever på randen av hungersnød.

Tvinges tilbake

UNHCR er også dypt bekymret over situasjonen for asylsøkere og migranter i Jemen og bekrefter rapportene om overgrep og tvangsreturer i skrøpelige båter.

– Overlevende har fortalt UNHCR at det ble skutt mot dem, at de rutinemessig ble banket opp, om voldtekter av voksne og barn, at de ble tvunget til å kle seg nakne, om utenomrettslige henrettelser og at de ble nektet mat, heter det i en fersk rapport fra FNs høykommissær for flyktninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– UNHCR har også mottatt rapporter om folk som tvinges om bord i båter igjen. I januar i år skal mer enn 50 somaliere ha druknet under en av disse operasjonene, heter det videre.

Aktuelt: Røde Kors: Katastrofen i Jemen stanses ikke med nødhjelp

Emiratenes kontroll

Jemens internasjonalt anerkjente regjering nekter hjelpeorganisasjoner adgang til fangeleiren i Aden, som ligger i bygninger som tidligere tilhørte fiskeridepartementet i landet.

Blant vokterne er det både regjeringssoldater, politifolk og militssoldater som støttes av De forente arabiske emirater, ifølge HRW.

Et ekspertpanel nedsatt av FN har tidligere slått fast at deler av Jemens såkalte regjeringsstyrker i realiteten er under Emiratenes kontroll.

Emiratene, som inntil i fjor fikk kjøpe våpen og ammunisjon fra Norge, og som med Stortingets velsignelse fortsatt får kjøpe norsk militærmateriell, har ikke svart på Human Rights Watchs henvendelser i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Desperat situasjon i Jemen tre år etter at saudiledet koalisjon gikk til angrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA-støttet krig

En USA-støttet regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen, som noen måneder tidligere hadde tatt kontroll over landets hovedstad Sana.

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-bevegelsen (bildet) i Jemen våren 2015. Det har ifølge FN bidratt til å gjøre landet til verdens verste humanitære krise. Foto: Hani Mohammed / AP
Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-bevegelsen (bildet) i Jemen våren 2015. Det har ifølge FN bidratt til å gjøre landet til verdens verste humanitære krise. Foto: Hani Mohammed / AP

Over 10.000 mennesker er siden drept i massive flyangrep mot påståtte opprørsmål i landet, der skoler og sykehus også er lagt i ruiner.

Nesten 18 millioner mennesker er avhengig av matvarehjelp utenfra i Jemen, og 8 millioner av dem står ifølge FN på randen av sult. Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt de siste tre årene og FNs generalsekretær António Guterres betegnet nylig Jemen som verdens verste humanitære krise.

Amnesty International og Human Rights Watch anklager Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein gjort.

Aktuelt: Amnesty hardt ut mot våpensalg til land i Jemen-koalisjon