Meny

USA-eksperter mener Trump står sterkt: – Du kan trygt si at han er undervurdert

– Media og opposisjon beskriver Trump som i konstant krise. Men vi har sett gang på gang at mange vanlige velgere bryr seg om helt andre ting, som USAs økonomi, sier statsviter og postdoktor Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen. Foto: Joe Raedle / AFP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisen for å ha undervurdert Donald Trump, er at han nå står politisk sterkere enn før og har kontroll i et republikansk parti han har formet i sitt bilde.

Det mener USA-ekspert Svein Melby, som er seniorforsker på Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Og han er ikke alene. Lederskribent Charles Lane i The Washington Post skriver i en kommentar at «alle» - fra finanseliten på Wall Street til de politiske miljøene i Washington og resten av verden tok det for gitt at Trump ville tape valget, og at Hillary Clinton skulle bli USAs 45. president. Det motsatte var ingen forberedt på – heller ikke i hans eget parti.

Hilmar Mjelde er statsviter og postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Han er krystallklar:

– Du kan trygt si at Trump er undervurdert. Han har blitt ganske regelmessig undervurdert gjennom sin karriere. Media og opposisjon beskriver Trump som i konstant krise. Men vi har sett gang på gang at mange vanlige velgere bryr seg om helt andre ting, som USAs økonomi. Han har nokså stabil oppslutning – rundt 40 prosent, sier Hilmar Mjelde til ABC Nyheter.

Les også: Den norske eksperten som fikk rett

Trump har festet grep

Svein Melby er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Seniorforsker Svein Melby tror republikanerne under Trump kan vinne det viktige kongressvalget i november.

Grunn: Trump har tatt eierskapet i partiet. Han har evnet å mobilisere velgergruppen den hvite middelklassen - populært kalt «rustbeltet» - til sin fordel. Mens den politiske eliten ignorerte alle varsler om deres frustrasjon, selv om varselklokkene kimte, talte Trump tilsynelatende deres sak.

– Det republikanske partiet er omformet til et parti han dominerer. Kandidatene kappes om å være Trumps representanter. Det er en av grunnene til at han er styrket. Potensielle andre maktsentre, for eksempel Paul D. Ryan, forsvinner ut, sier Svein Melby til ABC Nyheter, og sikter til at speaker Ryan i Representantenes Hus har sagt at han nå går av.

Han tror kongressvalget blir et «for eller i mot Trump»-valg.

Les også: – Utskiftningene i Trump-staben overgår alt

Mer markant Trump-politikk

– Demokratene kan gjøre dette til et valg om Trump. Det har de lykkes med før, og de kan lykkes igjen i november. Men jeg tror ikke man skal undervurdere at Trump har en mulighet til å fyre opp velgerne i større grad enn det han har klart i presidentperioden så langt. Og at han fremstår mer i tråd med den kandidaten han var før valget i 2016. Han har ommøblert i administrasjonen, og vi får en mer markant Trump-politikk, sier Melby.

Han viser til at meningsmålingene tikker oppover, og forklarer tidligere dårlige målinger med alt spetakkelet rundt Russland-granskingen. Men nå er Trump på samme nivå som da han tok over – noe presidenten selv jublet over på Twitter:

Hilmar Mjelde - som har bakgrunn fra det anerkjente Rokkansenteret - forklarer:

– Konflikten mellom «folk flest» på landsbygden og elitene i Washington er blitt en dominerende skillelinje i amerikansk politikk. Derfor så vi at populisten Trump kjempet mot både sitt eget partietablissement og deretter det demokratiske etablissementet.

– Meningsmålerne har aldri klart å måle Trumps støtte presist. Mange tør nok ikke innrømme at de støtter ham, legger Mjelde til.

– Folk var så forbannet

Postdoktor Hilmar L. Mjelde, Universitetet i Bergen. Foto: UiB

Postdoktor Mjelde var lenge alene i Norge om å spå at den frittalende eiendomsmogulen Trump ville sverges inn som USAs 45. president.

– Historien tilsier likevel at presidentens parti går på en smell i mellomvalget, sier han.

Melby på IFS tror demokratene vinner i representantenes hus. Men minner om at ekspertene har tatt feil før, og undervurdert støtten i den amerikanske befolkningen. Trump appellerte sterkt til de hvite, lavt utdannede, som levde av tungindustri og var taperne i globalisering og teknologifremveksten.

– Vær forsiktig! sier jeg. Jeg visste godt om frustrasjonen i den hvite middelklasse. Men fikk meg ikke helt å tro på at de ville vende seg mot Trump. Men der tok vi feil, erkjenner USA-forskeren, og sier folk ikke brydde seg om skandalene Donald Trump hadde med i sin bagasje.

– Folk var så forbannet på den etablerte gjengen i Washington og i partiene, at de ikke brydde seg om hans person og livsstil. Ingen som hadde fulgt med var i tvil om at noe var galt. Men jeg trodde ikke at den kristne høyresiden ville sluke ham, sier Svein Melby.

Representerer kristnes verdier

Nylig ble det avslørt at Trumps personlige advokat Michael Cohen betalte pornostjernen Stormy Daniels rundt en million kroner for ikke å snakke om en påstått seksuell affære med Donald Trump i 2006.

Sist uke ble det avdekket at republikaner-toppen Elliott Broidy hadde et utenomekteskapelig forhold til en Playboy-modell, gjorde henne gravid og via Cohen betalte henne 1,6 millioner dollar – vel 12,4 millioner kroner – for belastningen etter at hun valgte å abortere.

Mens rett før valget i 2016 ble det lekket et opptak der Trump i et intervju med radiostjernen Howard Stern skrøt av hvordan han behandlet kvinner i det famøse «grab them by the pussy»-opptaket.

– Bryr ikke den kristne høyresiden som er mot abort og homofili seg om slikt?

– Jeg trodde den videoen som kom før valget, var så eksplosiv at den klarte de ikke å svelge. Men de klarte det. Trump er en «change maker» - forandrer. Han representerer de verdiene – i hvert fall verbalt – de står for. De har sans for å gi folk en ny sjanse. Når de blir konfrontert med dette, sier de «det var før, nå er han ikke sånn». Trump er oppi all sin menneskelige gebrekkelighet, en langt sterkere støttespiller for de tradisjonelle verdiene enn om man ville fått enda en demokratisk administrasjon i Washington, sier Svein Melby.

Han minner også om at Trump appellerer til dem som vil bremse den multikulturelle utviklingen i USA.

Putin trodde Clinton ville vinne

I sin kommentar skriver Washington Posts Charles Lane at ingen vet hva Russlands president Vladimir Putin egentlig tenker. Men han utelukker ikke at hensikten med å påvirke presidentvalget i USA, var å svekke Hillary Clinton «som han lenge hadde foraktet», ifølge Lane.

Det er seniorforskerne Hilmar Mjelde og Svein Melby enig med ham i:

– USA og Russland er motstandere i en rekke geopolitiske konflikter, i Europa og Midtøsten. Når amerikanerne er splittet internt, undergraver det USAs evne til å opptre samlet og effektivt i verdenspolitikken, sier Mjelde.

– Ja, jeg tror Putin er en realist, og at en hver realistisk analyse før valget tilsa at Hillary Clinton ville bli president. Selv Putin ble forbauset over valgresultatet, sier Melby, og utdyper:

– Som Lane skriver: De så på dette som et forsøk på å svekke Hillary Clinton, spille opp til enda mer rivninger i amerikansk politikk for å svekke beslutningsmyndighetene. Da Trump vant, så har vel russerne fått en president de ikke helt greier å forutse. Det gikk ikke helt etter regnestykket de satte opp på forhånd. De håpet kanskje at med Trump ville de få en mer Russland-vennlig president – og det har de fått – men problemet er at Russland ikke står sterkt i noen andre politiske miljøer i USA.

– Kan resonnementet ta litt luven av påstandene om at det har vært samrøre med Russland – som hele granskingen handler om?

– Nei. Samrøre er kanskje en politisk synd, men ikke et lovbrudd. Trump vil likevel være i trøbbel om det avdekkes samrøre. Da blir trusselen om riksrett langt mer aktuell. Og riksrett vil i tur undergrave den politiske stabiliteten i USA, fordi Trumps velgere vil se det som et forsøk på å annullere 2016-valget, mener Hilmar Mjelde.

Aktuelt: Comey: – Trump lyver kontinuerlig om smått og stort

Comey: Trump er moralsk uskikket og en serieløgner

Twitter-tirader og urin-sex

Svein Melby viser til at FBI startet granskingen av Trump blant annet etter en rapport fra den tidligere britiske etterretningsagenten Christopher Steele. Der hevdes det at Trump konspirerte med russerne. Blant de pikante detaljene omtalt av den sparkede FBI-sjefen James Comey, påstås det at russerne har video eller bilder av Trump på hotellrom med prostituerte som har såkalt urin-sex – altså så kompromitterende materiale at de har et solid grep på USAs president.

– Jeg er ganske sikker på at med det inntrykket FBI hadde av Trump, kunne de ikke annet enn å ta det på alvor, selv om granskingen ble finansiert av Clintons valgkamp. FBI må ta på alvor det som kan ramme landets sikkerhet, sier Melby.

Hverken han eller Mjelde er videre begeistret for at den tidligere FBI-sjefen har lagt seg på samme verbale nivå som Trump i intervjuer han har gitt om sin bok. I tirader av twitter-meldinger har presidenten kalt Comey både slimål og løgner. Comey har på sin side beskrevet presidenten i lite flatterende vendinger.

– Det virker som om eks-FBI-sjefen har bestemt seg for å bli en del av gjørmebrytingen med Washington og presidenten. Det er mulig han har kalkulert at eneste måte å vinne på, er å bruke Trumps egne metoder. De som bruker tradisjonell, pen argumentasjon, de taper, sier IFS-forsker Melby.

Kollegaen i Bergen oppsummerer det slik:

– Det er kontraproduktivt fra Comeys side. Det går direkte i mot hele bokens budskap om forbilledlig lederskap.

Aktuelt: Trump i advokatknipe

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Full innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kims tog på vei mot Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 Telegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:47 Wall Street: S&P-indeksen satte ny rekord23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent
Siste nytt
05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeFull innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKims tog på vei mot Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00NorgeRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08NorgeBondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35VerdenYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenTelegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:47VerdenWall Street: S&P-indeksen satte ny rekord23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent
Populært