G7-landene oppfordrer til Russland-svar om giftangrepet

Politiet står utenfor huset til eksspion Sergej Skripal i Salisbury i England. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix
Politiet står utenfor huset til eksspion Sergej Skripal i Salisbury i England. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksministrene i G7-landene kaller forgiftningen av Sergej Skripal for «et angrep mot oss alle» og ber Russland legge kortene på bordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

G7-landene ber Russland gi en fullstendig redegjørelse av sitt Novitsjok-program til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

OPCW har, i likhet med britiske myndigheter, konkludert med at eksspion Sergej Skripal og hans datter Julia ble forgiftet med nervegift. OPCW har imidlertid verken identifisert kilden til giften eller navngitt stoffet som Novitsjok, som betegner en nervegiftgruppe som i sin tid ble utviklet i Sovjetunionen.

– Vi oppfordrer Russland til umiddelbart å svare på alle spørsmål som gjelder hendelsen i Salisbury, sier landene i en felles uttalelse. G7-landene består av Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia, USA, Canada og Japan.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener Storbritannia har tegnet et misvisende bilde av OPCWs rapport om giftangrepet.

– Politikere som Boris Johnson forsøker nok en gang å forvrenge sannheten og erklære at OPCWs uttalelse støtter Storbritannias konklusjoner uten unntak, sa Lavrov fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kun Russland har midlene, motivet og historikken, sa Storbritannias utenriksminister Boris Johnson i kjølvannet av OPCW-rapporten.

Regjeringen i Russland har gjentatte ganger avvist at de sto bak giftangrepet og etterlyst beviser.

9. april ble Julia Skripal utskrevet fra sykehuset. Faren Sergej er fortsatt innlagt, men tilstanden hans er ikke lenger kritisk.