Meny

Drapsbølge ryster London:

Mandag kveld: Drapsoffer nr. 60 i London hittil i år

Se video: London rystes av drapsbølge. Siden nyttår har 60 drap blitt begått i den britiske hovedstaden. 
Natt til tirsdag ble en tenåring stukket ned og drept øst i London. Han er det 60. drapsoffer i den britiske hovedstaden siden nyttår.

18-åringen ble funnet hardt skadd i Forest Gate mandag natt. Han døde på stedet rundt midnatt.

Antall drap i London siden 1. januar er oppe i 60 etter at 18-åringen døde, melder The Times . Minst 37 av ofrene ble knivstukket, skriver BBC News.

(Oppdatert med drapet mandag kveld.)

Også natt til søndag ble to knivstukket og døde i den britiske hovedstaden, i separate angrep med 40 minutters mellomrom.

En 26 år gammel mann omkom på sykehuset etter å ha blitt angrepet i Colindale nordvest i London søndag, mens en kvinne i 30-årene døde på åstedet for et knivangrep i Brixton, sør i London.

Også en 18-åring ble hardt skadd etter å ha blitt knivstukket søndag, tre timer etter de to første ofrene.

Over halvparten av de 60 drapsofrene siden nyttår var 20 år eller yngre.

– Mer bekymret nå

– Jeg er mer bekymret over denne bølgen, fordi de som pågripes er yngre. Råheten som kreves for å skyte inn i en menneskemengde utenfor en kino, skyte på unge kvinner… denne normaliseringen, for ikke å snakke om at de hisser hverandre opp på sosiale medier… alt dette gjør meg svært bekymret, sa Labour-parlamentsmedlemmet David Lammy til The Guardian tidligere i april.

Han er representant for Tottenham i Nord-London.

London-politiet gransker åstedet for en knivstikking på Roman Road i London, 5. april 2018. Scanpix/Reuters/Oisin Bickley

– Endring vil kreve at folk er villige til å betale skatt for å finansiere tjenester for ungdom, og betale for å støtte de mer sårbare i samfunnet. Man kan ikke forvente at en alenemor klarer alt dette på egenhånd, sa Lammy til avisen.

Se video øverst i artikkelen

(I løpet av hele 2017 ble det registrert 25 drap i Norge, skriver Kripos i en årlig rapport.)

– Forverres av fattigdom

Tidligere i måneden gikk London-ordfører Sadiq Khan ut med hard kritikk mot regjeringen for å ha strammet inn politiets budsjett de siste sju årene.

En 34 år gammel kvinne er pågrepet, mistenkt for Colindale-angrepet søndag. En mann i 20-årene er mistenkt for Brixton-drapet.

– Tenåra er forbundet med risikoadferd for alle grupper. Men denne adferden forverres av fattigdom, ulikhet, utvisning fra skolen, psykisk sykdom og kaotiske familieforhold. Snarere enn å betrakte volden blant ungdom utelukkende som et kriminalitetsproblem bør det også ses som en helserisiko, sier kriminologen Anthony Guner til BBC. Forskeren mener det er feil å anta at all voldskriminalitet blant ungdom er gjengrelatert.

Ofrene er ofte unge, svarte menn, skriver Bloomberg.

Storbritannia har også blant verdens høyeste antall syreangrep per år. Les også: Her sprayer han syre i en fullpakket London-nattklubb

– Finnes ikke raske løsninger

Skottland har det siste året klart å halvere voldsstatistikken med en tilnærming som legger vekt på samarbeid mellom ulike deler av samfunnet, fra lokalsamfunn til nasjonale institusjoner, skriver The Independent.

– Folk ser etter raske løsninger, men det finnes ikke, sier Karyn McCluskey til The Independent.

Den tidligere sykepleieren ledet etterretningsavdelingen til politiet i West Mercia da hun i 2005 fikk i oppdrag å lede en ny voldsforebyggende enhet (VRU) for Skottland.

– Vi valgte å betrakte voldsproblemet som et spørsmål om offentlig helse, sier hun til avisen.

VRU intervenerte når det kom inn unge menn med knivskader på akuttmottakene, koblet inn lærere og skoler, og lyttet til de unge selv.

– Det handler om å bringe dem som berøres inn som del av løsningen, og ikke avvise de unge, sier McCluskey til The Independent.

Stor-London har ca. 8,7 millioner innbyggere.

The Suns dystre oversikt over knivdrapene i London.

Se video øverst i artikkelen.

Øvrige kilder: NPR.

Populært