Meny

Trump i advokatknipe

TRENGER ADVOKAT: – Skaff deg god juridisk hjelp, nå kommer stormen!, sa profilert rådgiver for det republikanske partiet, henvedt til president Donald Trump, nylig i et tv-program. Men mange har altså takket nei til jobben. Foto: Carlos Barria / Reuters

Nok en advokat-tungvekter har takket nei til å representere Donald Trump i forbindelse med Russland-granskningen.

Spesialetterforsker Robert Muellers stadig mer nærgående gransking av USAs president og hans sfære, har gitt Trump behov for å styrke sitt advokatteam.

Nylig trakk presidentens personlige advokat John Dowd seg - og ham virker det vanskelig for Trump å erstatte. Dowd representerte Trump i Russland-etterforskningen.

Nå har New York-advokaten Steven Molo takket nei til å representere USAs president - og han er ikke den første.

– En nåværende konflikt knyttet til granskingen forhindrer meg i å representere presidenten på dette tidspunktet, opplyser Molo til CNN.

Han har spesialisert seg på hvitsnippsaker, og har prosedert en rekke tunge saker i retten.

Les også: – Utskiftningene i Trump-staben overgår alt

Trump provosert

Spesialetterforsker Muellers nærgående gransking provoserer presidenten kraftig. Han kaller den notorisk for «en heksejakt». Mueller ble oppnevnt av justisdepartementet etter at Trump sparket FBI-direktør James Comey - som han nå æresskjeller på Twitter, og kaller alt fra «løgner», «slimeball» og tidenes verste FBI-sjef.

Flere mener presidentens hissige reaksjon skyldes at det brenner under føttene hans.

Sist uke foretok Mueller & Co. razzia hos hans mangeårige advokat Michael Cohen. Før valget betalte han ut 130.000 dollar - omtrent en million norske kroner - til pornostjernen Stormy Daniels, som hevder hun hadde ubeskyttet samleie med Trump i 2006. Men denne utbetalingen skal ikke ha vært årsak til razziaen. Cohen skal kjenne til mange av Trumps innerste hemmeligheter.

Comey: Trump er moralsk uskikket og en serieløgner Se video:

Les også: Trumps advokat har vært under etterforskning i flere måneder

Takker nei til prestisjejobb

Nylig advarte den mangeårige rådgiveren for det republikanske partiet og flere amerikanske presidenter og presidentkandidater, Alex Castellanos, presidenten:

– Skaff deg god juridisk hjelp, nå kommer stormen!

– Det er vanskelig å tro at spesialetterforsker Robert Mueller ikke skal grave opp noe i Trumps kompliserte økonomiske historie og si: «Se, presidenten i USA gjorde dette, og det var feil», sa Castellanos.

Men det virker lettere sagt enn gjort. En rekke fremtredende «hvitsnippadvokater» har høflig takket nei til det som fremstår som en prestisjejobb.

Blant dem: Ted Olson, som var generalsekretær i den amerikanske advokatforeningen; Emmet Flood, som var spesialrådgiver for president George W. Bush og har hatt hans visepresident Dick Cheney og ekteparet Bill og Hillary Clinton på klientlisten; Robert Bennett, som representerte Bill Clinton da han ble saksøkt av Paula Jones for seksuell trakassering, samt Bob Giuffra, som har erfaring fra Ronald Reagans administrasjon og var rådgiver for den republikanske senatoren Bob Dole.

Les også: Rådgiver advarer Trump: – Skaff deg god juridisk hjelp

– Lovlig terrorisme

Ifølge CNN har den siste som har takket nei, Steven Molo, betydelig rettserfaring, noe TV-kanalen mener viser at de etterspør denne kompetansen når presidentens kobbel av advokater skal ta stilling til om de tør å la Donald Trump forklarer seg for Mueller.

Men Molo oppgir altså å komme i en interessekonflikt dersom han tar oppdraget, i likhet med de to andre advokatene som ble spurt om å representere presidenten før ham. Advokatekteparet Joseph de Genova og Victoria Toensing, som er erklærte Trump-tilhengere, har kalt Mueller-etterforskningen for «lovlig terrorisme» og omtaler bokaktuelle FBI-Comey som en «skitten purk».

Les også : Comey: – Trump lyver kontinuerlig om smått og stort

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært