Meny

May og Macron får kritikk fra folkevalgte for angrep mot Syria

Både president Emmanuel Macron og statsminister Theresa May avviser kritikk fra sine respektive lands folkevalgte om at de skulle ha sikret seg parlamentarisk støtte for angrepet mot Syria. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Britenes statsminister Theresa May og Frankrikes president Emmanuel Macron får kritikk på hjemmebane for å ha gått sammen med USA om å angripe Syria.

Den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn sier at angrepene juridisk sett er tvilsomme. Han ber om lovgiving som i framtiden vil hindre regjeringer i å delta i militære angrep uten på forhånd å hente inn støtte fra de folkevalgte.

– Jeg mener at Parlamentet skulle ha blitt konsultert og fått anledning til å stemme over saken. Statsministeren i Storbritannia er ansvarlig overfor Parlamentet, ikke den amerikanske presidentens forgodtbefinnende, skriver Corbin i et brev til May.

Statsministeren skulle mandag redegjøre i Parlamentet for regjeringens beslutning.

I Frankrike blir president Emmanuel Macron utsatt for lignende kritikk, både fra egne rekker og fra opposisjonen. Macron sier imidlertid at det ligger innenfor presidentens konstitusjonelle makt å fatte slike beslutninger.

På en pressekonferanse i Paris mandag sa Macron at Frankrike hadde handlet i full overensstemmelse med folkeretten.

Flere jusseksperter mener imidlertid at rakettangrepet var i strid med folkeretten og viser blant annet til at det manglet et vedtak i FNs sikkerhetsråd som kunne gitt angrepet et folkerettslig grunnlag.

(©NTB)

Populært