Tyskland tiltaler 94 år gammel vakt fra Auschwitz

Tysk påtalemyndighet har reist tiltale mot en 94 år gammel tysk statsborger som var vakt i Auschwitz som 19-åring. Han er tiltalt for delaktighet til drap.
Foto: Tor Richardsen / NTB SCANPIX
Tysk påtalemyndighet har reist tiltale mot en 94 år gammel tysk statsborger som var vakt i Auschwitz som 19-åring. Han er tiltalt for delaktighet til drap. Foto: Tor Richardsen / NTB SCANPIX Foto: NTB scanpix

Tysk påtalemyndighet har reist tiltale mot en nå 94 år gammel vakt fra dødsleiren Auschwitz. Tiltalen lyder på medvirkning til drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er påtalemyndighetens kontor i Stuttgart som har reist saken ved domstolen i Mannheim. Tiltalen er rettet mot en tysk statsborger i Ruma, i dagens Serbia.

Den uidentifiserte tyskeren begynte som 19-åring opplæring som vakt i leiren Auschwitz i det tyskokkuperte Polen i oktober 1942. Han arbeidet i leiren fra desember 1942 til januar 1943 med å legge til rette for leirens operasjoner. Han bidro dermed til flere tilfeller av utryddelse, heter det i tiltalen.

– I løpet av denne perioden kom det minst 15 togtransporter med personer som straks ble selektert etter hvor mye de kunne arbeide, heter det videre. Påtalemyndigheten anslår at minst 13.335 av disse personene ble klassifisert som uegnet til arbeid og deretter gasset i hjel i Auschwitz-Birkenau.

Den tiltalte sier gjennom sin forsvarsadvokat at han ikke var klar over «bakgrunnen, hensikten eller prosedyrene rundt drapene». Dersom domstolen i Mannheim kommer til at saken skal for retten, blir den ført for en domstol for ungdom, ettersom tiltalte var tenåring på det angivelige gjerningstidspunktet.

Over en million mennesker, hovedsakelig europeiske jøder, ble tatt av dage i Auschwitz-Birkenau av nazistene fra 1940 til 27. januar 1945, da leirkomplekset ble frigjort av russiske styrker.

Personvernpolicy