Meny

EU håper på ny giv for syriske fredssamtaler

EUs utenrikssjef Federica Mogherini på vei inn til EUs utenriksministermøte i Luxembourg mandag. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
EU håper den store giverkonferansen for Syria i Brussel neste uke vil bli en anledning til å blåse nytt liv i fredssamtalene. 

Delegasjoner fra mer enn 70 land er ventet til giversamlingen i Brussel neste uke. EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier arbeidet for å få i gang igjen meningsfulle fredssamtaler vil bli et hovedtema på konferansen.

– Jeg vet det høres surrealistisk ut i en krigssituasjon, men hvis det fins ett håp for Syria, så er det at syrere som har fått nok av krig og konflikt, vil presse på for seriøse forhandlinger, sier hun.

EU samarbeider tett med opposisjonen for å prøve å forene ulike fraksjoner og forberede dem på samtaler, forteller Mogherini.

– Men vi har hele tida sett motvilje fra det syriske regimets side mot å gå inn i meningsfulle forhandlinger, sier utenrikssjefen.

Den underliggende bekymringen er at Syrias president Bashar al-Assad og hans regime bare skal se mindre og mindre grunn til å inngå politiske kompromisser med opposisjonen etter hvert som regimestyrkene vinner fram militært.

Mogherini ber Russland og Iran – som er Assads viktigste allierte – om å bruke sin innflytelse til å øve press.

Samtidig lokker hun med en pengebelønning hvis Assad går med på forhandlinger.

– Vi er klar til å begynne å planlegge finansiering av gjenoppbygging av Syria. Det trengs enorme pengesummer til dette. Men pengene vil ikke komme før en solid politisk prosess er i gang.

(©NTB)

Populært