Syriske flyktninger får mat på bordet etter fem års beleiring

Syriske internt fordrevne i kø for å få mat i flyktningleiren i Horjelli utenfor Damaskus. Bildet ble tatt fredag, noen timer før USA, Frankrike og Storbritannia angrep syriske militæranlegg med raketter. Foto: Hassan Ammar / AP/NTB scanpix
Syriske internt fordrevne i kø for å få mat i flyktningleiren i Horjelli utenfor Damaskus. Bildet ble tatt fredag, noen timer før USA, Frankrike og Storbritannia angrep syriske militæranlegg med raketter. Foto: Hassan Ammar / AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av flyktninger fra tidligere opprørskontrollerte Øst-Ghouta bor nå i en overfylt leir utenfor Syrias hovedstad Damaskus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flyktningleiren i landsbyen Horjelli er boligene enkle, og kloakken renner åpent i gatene. Men for første gang på lang tid får beboerne nok å spise.

I et felleskjøkken tilberedes hver dag opptil tre tonn mat, som deles ut til beboere som stiller seg i kø med egne kjeler.

– Vi jobber rundt 18 timer om dagen, og starter tidlig om morgenen, sier Ziad Ghazal (43), en av de frivillige som jobber i leiren.

Angrepet i Douma

Til sammen bor det rundt 18.000 mennesker i leiren, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den ble opprinnelig bygget for syriske flyktninger som vendte tilbake fra utlandet, forteller ordfører Abdul-Rahman al-Khatib. Nå brukes den i stedet av internt fordrevne fra Øst-Ghouta.

Den siste opprørsbastionen som falt i området Øst-Ghouta, var byen Douma. Regjeringsstyrkene tok kontroll over byen lørdag – en uke etter at sivile i byen angivelig ble utsatt for giftgass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det antatte giftangrepet var bakgrunnen for at USA, Storbritannia og Frankrike natt til lørdag gjennomførte et rakettangrepet mot syriske militæranlegg.

Strammet grepet

Siden regjeringsstyrkene begynte sine offensiv mot Øst-Ghouta i februar, har over 170.000 mennesker flyktet fra området, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Da Øst-Ghouta falt, hadde området utenfor Damaskus vært omringet av regjeringsstyrker helt siden 2013.

Mot slutten av fjoråret strammet regjeringsstyrkene grepet. Resultatet var at matprisene steg kraftig i jordbruksområdet som tidligere produserte mye av maten som ble solgt i Damaskus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen ble ikke bedre av at flere av opprørsgruppene som kontrollerte Øst-Ghouta, forsøkte å utnytte situasjonen. Innbyggere forteller at en dagslønn så vidt var nok til noen få brødbiter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solgte gifteringen

35 år gamle Alia Bakkar sier at hun solgte alle eiendelene sine for at hun og de tre barna skulle overleve.

– Jeg solgte gifteringen min for 10.000 pund for å skaffe mat til barna mine, forteller hun. Summen tilsvarer 150 kroner.

Nå bor hun og barna i leiren i Horjelli. Her kan de få mat, tepper og medisiner fra det syriske regimet, FN og lokale hjelpeorganisasjoner. Syrisk Røde Halvmåne tilbyr helsehjelp.

Mange av beboerne i leiren gir opprørerne skylden for det Øst-Ghouta er blitt utsatt for. Om dette er innbyggernes ærlige mening – eller noe de er nødt til å si når de nå bor i et regjeringskontrollert område – er det vanskelig å vite sikkert.