Meny

Tysklands president maner Vesten til å bedre forholdet Russland

Tysklands president Frank Walter Steinmeier (t.h.). Her på besøk i India sammen med sin kone Elke Büdenbender i mars. Foto: Manish Swarup / AP / NTB scanpix Foto: Manish Swarup / AP
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier er urolig for det stadig dårligere forholdet mellom Russland og Vesten og vil ha mer innsats for å reparere forholdet.

– Helt uten hensyn til Putin, så må vi ikke stemple hele Russland – landet og folket – som fiender, sier Steinmeier i et intervju med Bild am Sonntag.

Han viser til forgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal i Salisbury, men mener denne saken ikke bør overskygge at det står langt mer på spill.

– Skripal-forgiftningen var urovekkende, men det stadig kjøligere forholdet mellom Russland og Vesten, som har langt større konsekvenser enn denne saken, bør være like urovekkende, sier han.

Les også:  Russland anklager OPCW for å manipulere Skripal-prøver

Ifølge Steinmeier finnes det i realiteten ingen tillit mellom de to partene, og nå gjelder det å få stanset den stadige opptrappingen og få på plass en ansvarlig politikk, mener han.

– Folk bør ikke la seg overmanne av en apokalyptisk stemning i forholdet til en vanskelig nabo, fastslår han.

Men han mener også at Tyskland må kunne gi Russland beskjed om hva den russiske handlinger gjør med forholdet til EU.

– Det innebærer sanksjoner etter annekteringen av Krim-halvøya og konflikten i Øst-Ukraina, men vi må ikke slutte å gi russerne beskjed i direkte diskusjoner, framholder han.

Les også:   Russland: Angrepene vil få konsekvenser

Populært