Meny

NATO støtter angrepene mot Syria

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på lørdagens pressekonferanse. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Alle NATO-landene støtter det amerikansk-britisk-franske angrepet mot Syria, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Kjemiske våpen kan ikke brukes ustraffet. De kan ikke bli normalisert. De er en umiddelbar trussel mot det syriske folk og vår felles sikkerhet. De som står bak, må stilles til ansvar, sa Stoltenberg da han møtte pressen på NATO-hovedkvarteret i Brussel etter et ekstraordinært møte om Syria-aksjonen.

På møtet ble øvrige allierte brifet i detalj av USA, Storbritannia og Frankrike.

– Deres vurdering var at dette var en veldig vellykket aksjon, og at den i betydelig grad har svekket Syrias evne til å gjennomføre nye kjemiske angrep. Samtidig er det sendt et tydelig budskap for å avskrekke mot framtidig bruk av kjemiske våpen, sa NATO-sjefen.

De øvrige 26 medlemslandene i alliansen – deriblant Norge – erklærte sin fulle støtte til aksjonen.

Stoltenberg mener det var nødvendig å handle.

– Alternativet, nemlig at verdenssamfunnet sitter stille og ser på at kjemiske våpen blir brukt, fører til at man normaliserer bruk av kjemiske våpen. Det er barbariske våpen som er forbudt. Vi er i Brussel, ikke langt fra Flandern, der kjemiske våpen ble brukt med groteske resultater under første verdenskrig. Det er hundre år siden nå. Og det viser bare hvor viktig det er at vi støtter oppunder arbeidet med å håndheve forbudet mot kjemiske våpen, sier NATOs generalsekretær til NTB.

– Verdenssamfunnet har etablert et forbud mot våpentyper som er spesielt barbariske, og kjemiske våpen er en slik våpentype. Det er viktig at hele verdenssamfunnet støtter opp om dette forbudet og sørger for at det blir gjennomført, utdyper han.

Les også: 

Frankrike truer med nye angrep hvis kjemiske våpen blir brukt igjen

Russland: Angrepene vil få konsekvenser

Assad: Syria vil kjempe enda mer innbitt mot terrorisme

Opprørere kaller vestlig angrep i Syria en «farse»

Populært