Trump: Et perfekt gjennomført angrep i Syria - Russland raser

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump sier det koordinerte angrepet i Syria natt til lørdag var «perfekt gjennomført», og takker Storbritannia og Frankrike for støtten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et perfekt gjennomført angrep i går natt. Takk til Frankrike og Storbritannia for deres visdom og for slagkraften til deres fantastiske militærstyrker. Kunne ikke fått et bedre resultat. Oppdrag fullført, skriver Trump.

Omtrent samtidig kunngjorde Pentagon at det vil bli holdt en amerikansk brifing om angrepet klokken 15 norsk tid.

Koordinert angrep

USA, Storbritannia og Frankrike gjennomførte natt til lørdag et koordinert angrep, og «store deler» av Syrias kjemiske våpen skal ha blitt destruert. Angrepet var et svar på at det syriske regimet angivelig benyttet seg av kjemiske våpen i Douma 7. april.

Fakta om angrepet mot Syria

  • Angrepet ble utført av USA, Storbritannia og Frankrike natt til lørdag 14. april, én uke etter at det ble meldt om et kjemisk angrep i Douma utenfor Damaskus.
  • Angrepene startet rundt klokka 03 norsk tid og varte i 45 minutter. De var rettet mot to lagre for kjemiske våpen utenfor Homs og et forskningssenter for utvikling av kjemiske våpen utenfor Damaskus, ifølge de tre vestlige landene.
  • Pentagon opplyser at 105 missiler ble avfyrt, både fra sjøen og fra luften.
  • Russland hevder at over 70 av missilene ble skutt ned av det syriske rakettforsvaret før de nådde sine mål og at de kun førte til mindre skader på syriske militæranlegg.
  • Pentagon avviser påstanden og sier alle missilene traff sine mål. Både USA og Frankrike sier ødeleggelsene på militæranleggene er store.
  • Både USA og Russland sier at ingen ble drept i angrepet. Bygningene som ble truffet, skal ha blitt evakuert på forhånd.
  • NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier alle NATO-landene støtter angrepet. Også EU, Israel, Japan, Qatar og Saudi-Arabia er blant landene som støtter angrepet. Sverige har uttrykt forståelse for angrepet.
  • Disse har fordømt angrepet: Syria, Russland, Iran, libanesiske Hizbollah, flere palestinske grupper og Kina.
  • Både USA og Frankrike har sagt at de har bevis for at Assad-regimet sto bak det angivelige kjemiske angrepet mot Douma 7. april, mens Russland har sagt at landet har bevis for at angrepet var iscenesatt av Storbritannia og Hvite hjelmer.
  • FNs generalsekretær António Guterres har bedt alle land vise tilbakeholdenhet slik at krigen i Syria ikke trappes opp, men han har ikke tatt direkte stilling til det vestlige angrepet.
  • Under FNs sikkerhetsråds hastemøte lørdag, krevde Russland at rådet fordømmer angrepet.
  • USA sier de vil angripe Syria på nytt dersom Assad-regimet gjennomfører flere kjemiske angrep.

Kilde: NTB, AFP, AP, DPA, Ritzau

Eksperter advarte på forhånd om at et vestlig angrep på Syria ville være i strid med folkeretten, men Storbritannias statsminister Theresa May rykket lørdag ut og forsvarte det som både «riktig» og «lovlig».

– Jeg mener det var den rette tingen for oss å gjøre, sa May, som mener at angrepet sendte et klart signal om at verdenssamfunnet ikke vil tolerere bruk av kjemiske våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både EU, NATO, Tyskland, Danmark, Tyrkia, Israel, Japan, Canada og Saudi-Arabia støtter Mays syn.

– Vi støtter det faktum at våre amerikanske, britiske og franske allierte tok på seg sitt ansvar. Militærintervensjonen var nødvendig og passende, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Les også: Assad: Syria vil kjempe enda mer innbitt mot terrorisme

Utelukker ikke flere

Både Frankrike, USA og Storbritannia har vært klare på at angrepet var målrettet, og at det kun skulle ramme Syrias kjemiske våpenarsenal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia har beskrevet angrepet som «vellykket», mens Frankrike uttaler at en «stor andel» av Syrias kjemiske våpenlagre ble ødelagt. Russland bestrider dette og sier 71 av 103 missiler ble avskåret, og at de militære anleggene som ble angrepet, kun ble påført mindre skader.

USA har kunngjort at de ikke har planlagt flere angrep i Syria på nåværende tidspunkt. Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian er på sin side klar på at det kan komme flere angrep dersom det syriske regimet bruker kjemiske våpen igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det gjelder kjemiske våpen, fins det en rød linje som ikke bør krysses, og hvis den blir krysset igjen, blir det en ny intervensjon. Men nå tror jeg leksa er blitt lært, sier Le Drian.

Les også: Theresa May forsvarer Syria-angrep

Truer med konsekvenser

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) innledet lørdag sin granskning i Syria, men både USA og Frankrike sier de har solid etterretning som tyder på at det syriske regimet sto bak det angivelige kjemiske angrepet i Douma, som de siste årene har vært en av Syrias viktigste opprørsbastioner.

Syria og regimets viktigste allierte, Russland, har avfeid dette fullstendig. Sammen med Iran rykket begge land ut lørdag og fordømte angrepet på det sterkeste, samtidig som de truet med «konsekvenser».

Russlands president Vladimir Putin har kalt inn til hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere «de aggressive handlingene til USA og landets allierte».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har imidlertid også slått fast at ingen sivile ble drept eller såret i angrepet, og de ble også varslet på forhånd.

Les også: FNs generalsekretær ber om beherskelse i Syria

Tviler på reaksjon

Ekspertene tviler på at angrepet vil føre til en militær konfrontasjon mellom Russland og Vesten i denne omgang.

– De vestlige maktene har ingen intensjoner om å angripe ytterligere, og verken russerne eller Assad-regimet har noen overbevisende praktiske muligheter for å gjøre noe med det. Så jeg tror ikke at det vil skje noe ytterligere nå, sier Henrik Breitenbauch ved Senter for Militære Studier på Københavns Universitet.

Han får støtte fra sin svenske kollega Jan Hallenberg ved Utrikespolitiska Institutet i Stockholm.

– Dette angrepet var dobbelt så stort som forrige gang, men ikke så stort at de risikerer at Russland går til direkte motangrep. Militært er dette over, men det blir ekstremt vanskelige diplomatiske diskusjoner, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russland: Angrepene vil få konsekvenser

Forståelse

Mens en rekke vestlige land sier de støtter angrepet i Syria, er reaksjonene noe mer tilbakeholdne fra Norge og Sverige.

– Fra norsk side forstår vi bakgrunnen for nattens aksjon. Enhver bruk av kjemiske stridsmidler er forbudt, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Kjemiske våpen er forbudt, og bruken av dem er en alvorlig trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. Sverige har forståelse for det sinnet som blir vekket av de forferdelige handlingene som er gjort i Syria, sier Sveriges utenriksminister Margot Wallström.

Les også:

NATO støtter angrepene mot Syria

Russland ber Sikkerhetsrådet fordømme angrepet på Syria

USA, Frankrike og Storbritannia med felles angrep i Syria

Pentagon: Tilbakeslag for Syrias våpenprogram