USA, Frankrike og Storbritannia med felles angrep i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA, Storbritannia og Frankrike har angrepet flere anlegg i Syria som angivelig brukes til oppbevaring og produksjon av kjemiske våpen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepene startet klokka 3 natt til lørdag norsk tid, da klokka var 4 i Syria. En drøy time senere kunne USAs forsvarsminister Jim Mattis fortelle at de var over.

– Vi har sendt en tydelig melding til Syrias president Bashar al-Assad, sa Mattis.

Angrepene har ifølge USA vært rettet mot et forskningssenter for kjemiske våpen utenfor Damaskus og to anlegg utenfor byen Homs som skal ha blitt brukt til lagring av kjemiske våpen.

Les også: Russland: Angrepene vil få konsekvenser

- Vellykket angrep

De tre landene har brukt både marine- og luftforsvarsressurser i angrepene. Ifølge Mattis har man brukt dobbelt så mye krigsmateriell som i det amerikanske angrepet i Syria i fjor, da 59 Tomahawk-missiler ble avfyrt.

Det britiske forsvarsdepartementet opplyser at de har benyttet fire Tornado-kampfly som har avfyrt missiler mot et våpenlager i Homs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Forsvarsminister Jim Mattis orienterer om USAs beslutning om å angripe mål i Syria. Foto: Alex Wong / AFP
Forsvarsminister Jim Mattis orienterer om USAs beslutning om å angripe mål i Syria. Foto: Alex Wong / AFP

– Foreløpige indikasjoner tyder på at det har vært et vellykket angrep, skriver departementet.

Syriske myndigheter opplyser på sin side at de har skutt ned flere missiler. En syrisk militærkilde opplyser til DPA at seks soldater ble skadd i angrepet, men det er foreløpig ikke meldt om drepte.

Les også: Stoltenberg støtter Syria-angrep

– Kraftig avskrekking

Nyheten om aksjonen ble først kunngjort av USAs president Donald Trump i en tale til det amerikanske folket. Talen ble holdt samtidig som angrepene startet.

Fakta om angrepet mot Syria

• Angrepet ble utført av USA, Storbritannia og Frankrike natt til lørdag 14. april, én uke etter at det ble meldt om et kjemisk angrep i Douma utenfor Damaskus.

• Det var blant annet rettet mot lagre for kjemiske våpen og et forskningssenter for utvikling av kjemiske våpen, ifølge USAs forsvarsdepartement.

• Russland har oppgitt at det ble skutt 103 missiler, både fra sjøen og luften, men at 71 av dem ble skutt ned av det syriske rakettforsvaret før de nådde sine mål, og at de kun førte til mindre skader på syriske militæranlegg.

• Ingen er meldt drept i angrepet. Russland sier at ingen sivile eller soldater er meldt drept eller såret. En syrisk militær kilde har oppgitt at seks soldater ble såret.

• Disse har uttrykt støtte til angrepet: NATO, EU, Tyskland, Israel, Tyrkia, Danmark, Canada og Japan. Norge har uttrykt forståelse for angrepet.

• Disse har fordømt angrepet: Syria, Russland, Iran og libanesiske Hizbollah.

• Både USA og Frankrike har sagt at de har bevis for at Assad-regimet sto bak det angivelige kjemiske angrepet mot Douma, mens Russland har sagt at landet har bevis for at angrepet var iscenesatt av Storbritannia og Hvite hjelmer.

• FNs generalsekretær António Guterres har bedt alle land vise tilbakeholdenhet slik at krigen i Syria ikke trappes opp, men han har ikke tatt direkte stilling til det vestlige angrepet.

• Russland har innkalt til hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

Kilde: NTB, AFP, AP, DPA, Ritzau

– En kombinert operasjon med det franske og det britiske militæret er nå i gang, sa Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede mens presidenten snakket ble det meldt om kraftige eksplosjoner i Syrias hovedstad Damaskus.

– Hensikten med våre handlinger i kveld er å etablere en kraftig avskrekking mot produksjonen, spredningen og bruken av kjemiske våpen, sa presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplyste at målene for angrepene var anlegg som er knyttet til Syrias program for kjemiske våpen.

– Forberedt på å fortsette

Syrias president Bashar al-Assad er nær alliert av Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / AP
Syrias president Bashar al-Assad er nær alliert av Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Forsvarsminister Mattis opplyser at det inntil videre ikke er planlagt flere angrep, men Trump utelukker ikke muligheten.

– Vi er forberedt på å fortsette denne responsen fram til det syriske regimet slutter å bruke kjemiske våpen, sa han.

Den amerikanske presidenten hadde også en tydelig beskjed til Syrias allierte, Iran og Russland:

– Hvilket land ønsker å assosieres med en massemorder som dreper uskyldige menn, kvinner og barn, spurte han.

Les også: Stoltenberg støtter Syria-angrep

– Finnes ikke noe alternativ

Kort tid etter Trumps tale, bekreftet Storbritannia at de var med i aksjonen. Statsminister Theresa May slo fast at «det ikke finnes noe alternativ til bruk av makt i Syria».

Storbritannias statsminister Theresa May Foto: Phil Noble / NTB SCANPIX
Storbritannias statsminister Theresa May Foto: Phil Noble / NTB SCANPIX

– I dag har jeg godkjent at britiske væpnede styrker kan gjøre koordinerte og målrettede angrep for å svekke det syriske regimets kapasitet på kjemiske våpen og for å stanse bruken av dem, sa hun i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det britiske forsvaret har opplyst at deres kampfly har deltatt i angrep på et militæranlegg i den syriske byen Homs.

Også Frankrike har bekreftet at de deltok i angrepene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke tolerere en normalisering av bruk av kjemiske våpen, sier landets president Emmanuel Macron i en uttalelse.

– Alt ansvar ligger på Washington

Russlands ambassadør til USA, Anatoly Antonov, gjør det klart at angrepet vil få konsekvenser.

– Alt ansvar ligger på Washington, London og Paris, sier han.

Russland mener at angrepet kom på et tidspunkt hvor Syria hadde en «sjanse for en fredelig framtid».

– De som står bak alt dette påberoper seg moralsk lederskap i verden og erklærer at de er eksepsjonelle. Du er nødt til å være virkelig eksepsjonell for å bombardere Syrias hovedstad på et tidspunkt når den hadde en sjanse for en fredelig framtid, skriver talskvinne Maria Zakharova i Russisk UD på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Frankrike ble Russland varslet om Syria-angrepet på forhånd. Frankrikes forsvarsminister Florence Parly sier at de vestlige angrepene mot Syria natt til lørdag rammet det hun omtaler som det viktigste forskningssenteret for kjemiske våpen, samt to produksjonsanlegg.

Hun sier også at Russland ble varslet på forhånd, og at det ble brukt jagerfly fra flere baser i Frankrike, i tillegg til at det ble skutt krysserraketter fra fregatter i Middelhavet under operasjonen.

– Det er kapasiteten til å utvikle og produsere kjemiske våpen som er blitt rammet. Målet er enkelt: å hindre regimet i å bruke kjemiske våpen igjen, sier hun i en uttalelse fra presidentpalasset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes utenriksminister tok lørdag morgen til orde for en umiddelbar gjenopptakelse av en politisk prosess som skal få slutt på krigen i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det må utarbeides en plan for å få slutt på konflikten med en politisk løsning, sa Jean-Yves Le Drian på en pressekonferanse.

– Vi er klare til å starte arbeidet umiddelbart med alle landene som ønsker å delta, føyer han til.

Le Drian framholder også at det fransk-britiske-amerikanske angrepet natt til lørdag var «legitimt, begrenset og proporsjonalt».

Jussprofessor Geir Ulfstein uttalte fredag til NTB at et angrep utvilsomt ville være et brudd på folkeretten, samtidig som han framholdt at det kan finnes etiske og moralske argumenter for å bruke militærmakt selv når det strider mot folkeretten.

Les også: FNs generalsekretær ber om beherskelse i Syria