Russland: Har bevis for at Storbritannia deltok i iscenesatt kjemisk angrep i Syria

Se video: Storbritannia raser mot beskyldningene om å stå bak de kjemiske angrepene i byen Douma i Syria.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland hevder å ha bevis for at Storbritannia deltok i et iscenesatt kjemisk angrep i Syria forrige helg. Britene stempler påstanden som ren løgn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påstanden om at russerne sitter på bevis for den britiske innblandingen, kom fra talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konasjenkov.

Storbritannias FN-ambassadør svarte kort tid etter at uttalelsen er en åpenbar løgn.

– Dette er en åpenbar og grotesk løgn. Dette er noe av det verste vi har sett fra den russiske propagandamaskinen, sa ambassadør Karen Pierce til internasjonal presse under en pause i møtet, ifølge NRK.

Den russiske talsmannen kalte også angrepet mot Douma utenfor Damaskus for en provokasjon og hevdet at britene ga Hvite hjelmer beskjed om å late som om området ble utsatt for et kjemisk angrep.

Hvite hjelmer er et opposisjonsvennlig sivilforsvar som under krigen har operert i opprørskontrollerte områder i Syria.

Les også: Jussprofessor: Syria-angrep vil være brudd på folkeretten

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vesten vil styrte Assad

Tidligere har Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sagt at angrepet ble iscenesatt av «utenlandske agenter».

Under et møte i FNs sikkerhetsråd fredag framholdt den russiske FN-ambassadøren at det eneste vestlige land ønsker i Syria, er å styrte regjeringen til president Bashar al-Assad.

– Vi observerer fortsatt farlige militære forberedelser av en ulovlig handling mot en suveren stat, sa Vassilij Nebenzia under et møte i FNs sikkerhetsråd.

Les også: Russland hevder kjemisk angrep i Syria ble iscenesatt med hjelp fra utenlandsk etterretning

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil svare

Både USA og Frankrike har uttalte at de har bevis for at et kjemisk angrep fant sted, og sammen med Storbritannia har de vurdert å svare på angrepet med et rakettangrep mot Syria.

Under møtet sa Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari at Syria ikke har noe annet valg enn å forsvare seg hvis vestlige land gjennomfører et angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ingen trussel. Det er et løfte, sa Ja'afari.

FN-granskere ber innstendig om bevaring av bevis

FNs Syria-granskere sier det er svært viktig at det blir samlet inn bevis i forbindelse med det påståtte kjemiske angrepet i Douma utenfor Damaskus.

– Vi understreker nødvendigheten av å ta vare på bevis, og ber alle relevante myndigheter sikre at ingen part forsøker å tukle med mistenkelige steder, objekter, øyenvitner eller ofre før uavhengige observatører og granskere er i stand til å ta seg inn i området, sier FNs uavhengige granskningskommisjon for Syria (COI) i en uttalelse fredag.

COI er opprettet av FNs menneskerettighetsråd og har siden 2011 samlet inn bevis på alvorlige internasjonale forbrytelser som er blitt begått under krigen.

Det var COI som først anklaget regimet til president Bashar al-Assad for å stå bak det kjemiske angrepet som tok livet av flere titall mennesker i byen Khan Sheikhoun i april 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Storbritannia krever handling i Syria

OPCW starter lørdag

COI mener det er positivt at granskere fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) reiser til Syria, og at syriske myndigheter har gitt løfte om «full tilgang og bevegelsesfrihet» for OPCWs ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsene skal etter planen starte lørdag og vil vare i flere dager. Deretter tar det ytterligere to uker før laboratorietestene er klare, opplyser den tyske kjemikeren Ralf Trapp til DPA.

Vestlige land mener at det ble brukt klorgass under angrepet mot Douma sist lørdag, men ifølge Trapp kan det heller ikke utelukkes at det ble brukt sarin.

Sa nei til evakuering

Det angivelige kjemiske angrepet skjedde etter at en gruppe opprørere i byen hadde sagt nei til å bli flyttet fra Øst-Ghouta utenfor Damaskus til et opprørskontrollert område i Nord-Syria.

Den britiske regjeringen har anslått at 75 personer ble drept i angrepet.

Granskere fra COI har aldri fått lov til å reise inn i Syria. De mener å ha dokumentasjon på 34 angrep der det er brukt kjemiske våpen. Angrepene er blitt utført av «flere ulike parter», ifølge kommisjonen.

Les også: Fortsatt ingen avgjørelse fra Trump om Syria-respons